Jako je važno: Da li se pasta nanosi na mokru ili suhu četkicu? 

Kako se nanosi pasta na četkicu
Vrlo je bitno da li prvo nanesete pastu ili pokvasite četkicu

Pasta za zube je nešto što koristimo nekoliko puta dnevno čitav svoj život. Neke dnevne radnje obavljamo rutinski, uopšte ne razmišljamo o njima, kao što je pranje zuba. Da li prvo nakvasiti četkicu ili iscijediti pastu za zube? Stomatolozi kažu da nije svejedno. 

Pogrešan redoslijed ovih radnji jedna je od grešaka koje radimo dok peremo zube. Prema Luisu Marionu, paradontologu i profesoru na Univerzitetu u Pensilvaniji prvo treba da pokvasimo četkicu za zube pije nego što se nanese pasta. 

Suha vlakna, čak i ako je četkica super meka imaju jaku abrazivnu moć. Abrazija zubi, odnosno trošenje tvrdog zubnog tkiva i povlačenje desni uslijed toga, veliki je problem koji viđamo svakodnevno, posebno kod mlađe populacije. Ako četkicu pokvasite tek nakon što ste na nju nanijeli pastu za zube, vlakna se vjerovatno neće sasvim potpuno ukvasiti. To nije veliki problem ako ste navikli da perete zube laganim i nježnim pokretima. Ipak, većina ljudi to ne radi – ističe ovaj stručnjak. 

Marion upozorava i da se konac pravilno upotrebljava prije pranja zuba četkicom. Na taj način, konac za zube izvlači nečistoću nakupljenu između zuba. Ako prvo operemo zube, u ustima ćemo imati osećaj čistoće, svježine, ali kada potom izvučemo komadić hrane zalutao između zuba sav doživljaj će se pokvariti. 

Na kraju, nemojte zaboraviti i tzv.četkanje jezika, a sve finiširajte vodicom za ispiranje usta. 

PROČITAJTE  Preživjeti vrućine: SOS namirnice i jelovnik za ljeto