“Jabuka na dan, doktor iz kuće van”. A da li je zdravo pojesti tri?

“Jabuka na dan, doktor iz kuće van”. A šta sa dvije jabuke? Sigurno su zdravije od čokoladice. Ali četiri jabuke dnevno, pet, 10? Može li previše voća da bude nezdravo?

“Definitivno može”, odgovara njemački ljekar Karsten Lekutat.

Voće sadrži fruktozu, zato i jeste tako ukusno i slatko.

“Fruktoza je na kraju krajeva ipak šećer, sa svim problemima koji iz previše šećera proizlaze”, kaže. Jedna jabuka vas čini zdravim, tri često rezultiraju masnom jetrom, obašnjava Lekutat.

Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. U stvari, kaže Lekutat, u 20 do 30 posto slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posljedica previše fruktoze.

Znači, trebalo bi da jedemo samo povrće?

Ne, odgovara Lekutat. “Bio bih sretan kada bi mnogo mojih pacijenata jelo više voća” jer ga generalno ljudi jedu premalo. No vrijedi razmisliti koju vrstu voća jedemo i koju količinu jer nije sve voće jednako bogato šećerom”.

“Banane, jabuke i šljive imaju mnogo više šećera od narandži ili šumskog voća”, objašnjava nutricionistkinja Antje Gal.

Ona preporučuje pet porcija voća i povrća na dan. Povrće pritom ima prioritet. Na primjer, dva komada voća, tri povrća.

Važno je i kako se voće konzumira. “Svježe voće je bolje od procesuiranog”, napominje Lekutat i dodaje da je u voćnom soku, voće visoke koncentracije i brže dospijeva u krvotok zbog čega dr. Lekutat nije pobornik narandžinog soka ujutru. Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ni “smutijima”.

“Kad pogledate sve sastojke, vjerovatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali u tekućem obliku to se dogodi vrlo brzo”, kaže Gal.

Znači li to da treba odustati od soka od narandže ili “smutija” za doručak?

PROČITAJTE  Metabolizam bit će brz kao munja: Jedite ove tri namirnice

Odgovor je ponovo, ne. Drugim riječima, konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu. Ko želi da započne dan sokom od narandže, mora i da vježba da potroši uneseni šećer, prenosi 24sata.hr.