Izgleda da su nas pogrešno učili puhati nos. Pogledajte u čemu griješimo

‘Puhni jako dok držiš maramicu’ riječi su koje gotovo svako pamti iz djetinjstva, a osnova su toga kako većina odraslih i danas puše nos. Upaljeni sinusi i kanali uzrokuju nakupljanje sluzi u nos koja vodi do neugodnog osjećaja curenja ili pak zaštopanosti, a kao refleksni odgovor jako se ispuhuje zrak kroz nos, što može biti zapravo pogrešno.

Naime, taj osjećaj zaštopanosti ne dolazi od same sluzi već od povećanih krvnih žila u nosu, a jak pritisak samo ih dodatno nadražuje, piše Sixwise.

Prema dr. Owenu Hendelyju i timu istraživača sa Univerziteta Virginia te danskog Univerziteta Aarhus, puhanje nosa zapravo može izazvati vraćanje sluzi u sinusne šupljine.

Istraživači su stavili kontrastne boje u nosne šupljine ispitanika, a trećinu od njih su tražili da potom kašlju, kod druge trećine su inducirali kihanje, a posljednja je grupa ispuhivala nos. Potom su mjerili količinu sluzi preko CT uređaja i otkrili da oni koji su puhali nos imaju najveću količinu sluzi u sinusima.

“Kod onih koji su kašljali ili kihali, nije bilo boje u niti jednom sinusu, a kod onih koji su puhali nos bilo je boje u jednom ili čak više sinusa”, kaže dr. Hendley.

Objašnjava kako se problem javlja kod prehlada jer sluz tada obično sadrži bakterije, a puhanjem nosa i velikim pritiskom koje ono uzrokuje bakterije se samo poguruju dublje u sinuse, s čime se pogoršava prehlada.

Kako ispravno puhati nos


Ako iz nosa doslovno curi sluz, tada treba nježno obrisati nos uz vrlo blago puhanje.
Nos se ispuhuje kroz više kratkih izdisaja, a ne kroz jedan jaki
Izbjegavajte puhanje nosa kroz obje nosnice istovremeno
Kod puhanja pritisnite jednu nosnicu
Ako osjećate da vam je nos začepljen nakon buđenja, odnosno ležanja cijelu noć, pričekajte s puhanjem 10-ak minuta
Nakon puhanja nosa operite ruke, jer se na njima često nađu bakterije koje su se prenijele s maramice

PROČITAJTE  Naučnici otkrili zašto se samo jedna nozdrva začepi kada smo bolesni