Izbacuje teške metale, snižava holesterol i jača imunitet: Ovaj čudotvorni začin oporavlja cijelo tijelo

Korijander je začinska biljka koja izgledom najviše podsjeća na peršun, ali je ukusom puno intenzivnija. Pored prepoznatljive arome posjeduje i mnogo ljekovitih osobina.

Možete ga koristiti u svježem obliku, kao ulje ili začin. U kojem god obliku da koristite primijetit ćete značajno poboljšanje. Korijander štiti organizam od bakterija, revitalizuje ga i vraća u prirodni balans i savršenu ravnotežu. Sve to zahvaljujući svom izuzetno bogatom sadržaju.

Bogat je eteričnim uljima, proteinima, vitaminom C i organskim kiselinama, a njegovo ulje sadrži oko 70 posto linalola, kao i pineol, borneol, limonen i geraniol.

Evo na koja sve oboljenja pozitivno utječe:

Korijander podstiče laktaciju što pogoduje dojiljama. Izuzetno je bogata proteinima, vitaminuma A, B1, B2, C, kao i brojnim organskim kiselinama.

Veoma je efikasna u borbi protiv gripa i prehlade. Pored toga uspješno reguliše brojne digestivne probleme, jača želudac, stimuliše apetit, eliminiše nagomilane gasove i sprečava nadimanje stomaka.

Djeluje antibakterijski, pa čaj od korijandera može pomoći u slučaju tegoba s dijarejom i opstipacijom.

Osim toga, korijander djeluje i kao moćan antioksidans, diuretik i purifikator koji eliminiše toksine i teške metale iz organizma. Zahvaljujući tome što sadrži željezo, može pomoći osobama koje pate od anemije.

Pomaže i u slučaju tegoba sa reumom i artritisom, jer uspješno eliminiše višak nagomilane tečnosti i smanjuje otekline.

Kiseline koje sadrži vrlo djelotvorno smanjuju nivo holesterola u krvi i sprečavaju njihovo taloženje u venama i arterijama. Samim tim preventivno djeluju kod ateroskleroze i njenih komplikacija.

Žvakanjem listova korijandera eliminiše se neprijatan zadah, a aromatična svojstva čine ga pogodnim za spravljanje prirodnog dezodoransa. Također, korijanderov čaj može biti od velike pomoći ženama koje doje, jer podstiče proizvodnju mlijeka.

Korijander efikasno elimlniše većinu teških metala iz organizma, a naročito živu, olovo i aluminij, koji narušavaju imunitet. Zbog toga se njihovim odstranjivanjem iz tijela obnavlja optimalna funkcija imunološkog sistema.

PROČITAJTE  Samo 15 minuta smijeha topi kalorije i mijenja dva sata sna

Zahvaljujući stimulativnom djelovanju na endokrine žlijezde, korijander povećava izlučivanje inzulina iz pankreasa i na taj način pomaže u pravilnoj asimilaciji i apsorpciji šećera u krvi. Ovo svojstvo je vrlo korisno za oboljele od dijabetesa.

Dezinfekcijska, detoksikacijska, antiseptička, antigljivična i antioksidacijska svojstva korijandera idealna su za liječenje kožnih bolesti, poput ekcema, hrapave kože ili gljivičnih oboljenja.

Osim toga, korijander pomaže u liječenju upala i čuva jetru. Pretpostavlja se da ima antikancerogena svojstva i da je prirodni afrodizijak.

Ukoliko imate respiratorne probleme, najbolje bi bilo da probate čaj od korijandera. On će pomoći da se izbaci nakupljeni sekret iz pluća.

 Priprema se na sljedeći način:

Jednu kašičicu sa korijanderom pomiješajte sa što sitnije isjeckanim crnim lukom. Zatim sve zajedno prelijte šoljom proključale vode. Pustite neka odstoji najmanje deset minuta, dobro ocijedite (kroz gazu), zasladite prirodnim-domaćim medom. Pijte čaj za iskašljavanje dva puta tokom dana. Najbolje je odmah kad ustanete i neposredno prije odlaska u krevet.