Istraživanje: Zašto bi svi ponekad trebali pogledati dobar horor film

Pojedini s posebnom ljubavlju uživaju u dobrom horor filmu – zamračena soba, krevet, dekica i čekanje da nam nešto iskoči na ekranu i pošteno prestravi (što se, i to treba priznati, s hiper produkcijom svakakvih filmova sve više smanjuje).

Drugi i nisu baš fanovi strave i užasa, no grupa istraživača sa Univerziteta u Westminsteru otkrila bi da bi svi ponekad trebali pogledati dobar horor film.

Ako ni zbog čega drugog, onda zbog zdravlja.
Studija koju su proveli gore spomenuti naučnici otkrila je da gledanje strašnih filmova ima mnoge prednosti, kao što su trošenje kalorija i popravljanje raspoloženja.

Istraživači su doveli ljude i pustili im (različite) strašne filmove te su pratili njihov rad srca, unos kisika i otpuštanje ugljendioksida.

Otkrili su da, kada se izlažemo nečemu strašnom, naše tijelo otpušta adrenalin koji pokreće reakciju našeg nervnog sistema “bježi ili se bori”, kazao je autor studije Richard Mackenzie.

Kada se ova reakcija pokrene, tijelo počne da troši višak masnoća kako bi prikupio energiju, a otpušta šećer u krvi, što, pak, primorava metabolizam da ubrzano troši šećer!

PROČITAJTE  Pet ranih simptoma depresije koje je opasno zanemariti