Podaci Evropske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju, pokazuju da su alergije najrasprostranjenija hronična bolest na starom kontinentu.
Čak 20 posto pacijenata ima težak oblik bolesti sa svakodnevnim strahom od napada astme, anafilaktičkog šoka ili smrti od alergijske reakcije.
Iako postoje efikasni lijekovi kojima alergija može da se drži pod kontrolom, mnogi bez većih doza ne uspijevaju da savladaju napade. Ako ste skloni alergijskim reakcijama na hladnoću, znoj, kućnu hemiju ili životinjsku dlaku stručnjaci savjetuju da povedete računa i o ishrani, jer i ona ima značajnu ulogu.
Birajte namirnice sa niskim procentom alergena
Postoje namirnice koje sadrže nizak procent alergena. To su kiselo mlijeko, sitni sir, kačkavalj, kuhano ili dinstano goveđe meso, piletina, heljda, riža, ječam, kukuruzno i ovseno brašno.
Od povrća to su kupus, brokula, krastavac, špinat, kopar, peršun, zelena salata, tikvice. Jedite maslinovo i suncokretovo ulje, a voće zavisno da li dovodi do ukrštene alergijske reakcije.
Ponedjeljak
Doručak: Muffini sa rendanim tikvicama, kiselo mlijeko
Ručak: Čorba od brokule, grašak sa piletinom, kupus salata
Večera: Pire od kukuruza šećerca i brokule, bijelo pileće meso i krastavac
Utorak
Doručak: Kaša od ovsenih pahuljica, rižinog mlijeka i banane
Ručak: Čorba od povrća po izboru, goveđe ćufte u paradajz sosu, pire od krompira i karfiola, krastavac salata
Večera: Rižini rezanci, sos od špinata i suhog mesa
Srijeda
Doručak: Pogačice od heljde i kiselo mlijeko
Ručak: Čorba od pilećeg mesa, peršuna i krompira, tjestenine od kukuruza, sos od tkvica sa bijelim lukom, krastavac salata
Večera: Pogačice od heljde, namaz od piletine, kupus salata
Četvrtak
Doručak: Ovsene pahuljice sa kiselim mlijekom, voćem po izboru i crnom čokoladom
Ručak: Čorba od brokule, batak, pire od batat krompira, kupus salata
Večera: Muffini od leblebije i povrća, mrkva isječena na štapiće
Petak
Doručak: Palenta sa suhim mesom i sjemenkama susama, kiselo mlijeko
Ručak: Goveđa supa, buranija sa goveđim mesom, kupus salata
Večera: Rižini rezanci sa sosom od povrća