Ishranom ublažite simptome alergije. Donosimo jelovnik

Podaci Evropske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju, pokazuju da su alergije najrasprostranjenija hronična bolest na starom kontinentu.

Čak 20 posto pacijenata ima težak oblik bolesti sa svakodnevnim strahom od napada astme, anafilaktičkog šoka ili smrti od alergijske reakcije.

Iako postoje efikasni lijekovi kojima alergija može da se drži pod kontrolom, mnogi bez većih doza ne uspijevaju da savladaju napade. Ako ste skloni alergijskim reakcijama na hladnoću, znoj, kućnu hemiju ili životinjsku dlaku stručnjaci savjetuju da povedete računa i o ishrani, jer i ona ima značajnu ulogu.

Birajte namirnice sa niskim procentom alergena

Postoje namirnice koje sadrže nizak procent alergena. To su kiselo mlijeko, sitni sir, kačkavalj, kuhano ili dinstano goveđe meso, piletina, heljda, riža, ječam, kukuruzno i ovseno brašno.

Od povrća to su kupus, brokula, krastavac, špinat, kopar, peršun, zelena salata, tikvice. Jedite maslinovo i suncokretovo ulje, a voće zavisno da li dovodi do ukrštene alergijske reakcije.

Ponedjeljak

Doručak: Muffini sa rendanim tikvicama, kiselo mlijeko

Ručak: Čorba od brokule, grašak sa piletinom, kupus salata

Večera: Pire od kukuruza šećerca i brokule, bijelo pileće meso i krastavac

Utorak

Doručak: Kaša od ovsenih pahuljica, rižinog mlijeka i banane

Ručak: Čorba od povrća po izboru, goveđe ćufte u paradajz sosu, pire od krompira i karfiola, krastavac salata

Večera: Rižini rezanci, sos od špinata i suhog mesa

Srijeda

Doručak: Pogačice od heljde i kiselo mlijeko

Ručak: Čorba od pilećeg mesa, peršuna i krompira, tjestenine od kukuruza, sos od tkvica sa bijelim lukom, krastavac salata

Večera: Pogačice od heljde, namaz od piletine, kupus salata

Četvrtak

Doručak: Ovsene pahuljice sa kiselim mlijekom, voćem po izboru i crnom čokoladom

Ručak: Čorba od brokule, batak, pire od batat krompira, kupus salata

PROČITAJTE  U modi je vertikalna dijeta: Evo zašto su svi poludjeli za njom

Večera: Muffini od leblebije i povrća, mrkva isječena na štapiće

Petak

Doručak: Palenta sa suhim mesom i sjemenkama susama, kiselo mlijeko

Ručak: Goveđa supa, buranija sa goveđim mesom, kupus salata

Večera: Rižini rezanci sa sosom od povrća