Inducirani porod: Pet situacija u kojima ipak nije dobra opcija

Vjerovatno ste se nekad u životu, posebno ako ste mama ili ćete to tek postati, susreli s pojmom inducirani porod. Radi se o izazivanja trudova na više različitih načina dok porod još nije počeo s ciljem završetka trudnoće prirodnim odnosno vaginalnim putem.

Ljekari indukciju preporučuju iz više razloga – prvenstveno kada postoji zabrinutost za zdravlje majke ili bebe, a jedan od najvažnijih faktora za predviđanje vjerovatnosti uspješne indukcije porođaja je to koliko je ženin cerviks mekan i rastegnut.

Prednosti indukcije obično su veće od rizika, ali, naravno, svakoj trudnici razumijevanje razloga i načina provođenja inducije porođaja može olakšati situaciju i pomoći da se pripremi.

Odluku o induciranom porođaju ljekar će donijeti na temelju nekoliko faktora, među kojima su zdravlje trudnice, zdravlje bebe, gestacijaska dob bebe, težina i veličina. Ono što je bitno napomenuti je da žena ima pravo odbiti inducirani porod, ali i da je upravo liječnik taj od kojeg bi trebala dobiti odgovore na sva svoja pitanja.

U većini slučajeva indukcija vodi do uspješnog induciranog poroda. Ipak, može se dogoditi da ne uspije, a onda postoji mogućnost carskog reza.

Ako nakon indukcije žena ima uspješan vaginalni porod, najčešće ne bi trebalo biti implikacija za buduće trudnoće. Ako pak dođe do carskog reza u dogovoru s liječnikom kod druge trudnoće odlučit ćete hoćete li pokušati vaginalni porod ili ćete ponovno zakazati carski rez.

Iako je u većini slučajeva indukcija moguća, bitno je naglasiti da postoje situacije u kojima to nije slučaj. Više je slučajeva u kojima inducirani porod možda neće biti opcija, a neke od njih su:

  • – ako je žena prethodno imala carski rez s klasičnim rezom ili veliku operaciju maternice
  • – ako posteljica blokira cerviks (placenta previa)
  • – ako beba nije dobro okrenuta
  • – ako žena ima aktivnu infekciju genitalnog herpesa
  • – u slučaju prolapsa pupkovine (pupkovina klizi u vaginu prije poroda).
PROČITAJTE  Sataraš s tikvicama: Ovo je odlično

Naravno, o svim potencijalnim rizicima, prednostima, razlozima za i protiv…razgovarat ćete s ljekarom koji će biti najbolji izbor informacija u ovom slučaju, prije svega zbog toga što je upoznat s vašom konkretnom situacijom.