Imate visok pritisak? Kafa vam može pomoći

Kafa u šolji zrna kafe

Nova studija objavljena u časopisu Nutrients pokazuje da je ispijanje tri ili više šoljica kafe dnevno povezano sa snižavanjem krvnog pritiska. Autori u svom izvještaju napominju da se još raspravlja o učincima kafe na krvni pritisak. Poznato je da sadržaj kofeina koji ima kafa može kratkoročno povisiti krvni pritisak. Međutim, te učinke mogu ublažiti antioksidansi koji se nalaze u kafi i mogu pomoći u širenju krvnih žila i zaštititi ćelije od slobodnih radikala.

Glavni autor studije, dr. Arrigo F.G. Cicero, vanredni profesor na Odsjeku za medicinske i hirurške nauke na Univerzitetu u Bologni i njegov tim htjeli su istražiti kako će interakcija između kofeina i drugih spojeva koji se nalaze u kafi, utjecati na pojavu krvnog pritiska.

Nasumični učinak

Kako bi proveo svoju studiju, autorov tim odradio je ispitivanje na uzorku koji je uključivao 720 muškaraca i 783 žene. Inače, ova studija pod nazivom Brisighella Heart Study prvi je put započela još 1972. godine, te još uvijek traje. Uključuje nasumični uzorak u istoimenom ruralnom gradu u sjevernoj Italiji.

Istraživači su promatrali krvni pritisak učesnika i navike ispijanja kafe, kao i druge podatke relevantne za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Nakon analize podataka, otkrili su da je konzumacija kafe povezana s nižim krvnim pritiskom. Također, Megan K. Rhoads, doktorica nauka i postdoktorandica na Odsjeku za nefrologiju na Univerzitetu Alabama u Birminghamu, rekla je da postoji nekoliko mehanizama putem kojih konzumacija kave može sniziti krvni tlak, od kojih su neki dokazani u studijama na životinjama.

“Kafa sadrži kofein, koji može povisiti i sniziti krvni pritisak u akutnim situacijama. Ali, sadrži antioksidanse i bioaktivne spojeve koji mogu biti odgovorni za učinak snižavanja krvnog pritiska”, objasnila je.

Trebaju li ljudi s visokim pritiskom piti kafu?

Dr. Jim Liu, kardiolog s Medicinskog centra Wexner na Državnom univerzitetu Ohio, rekao je da, iako je ova studija mala i fokusirana na određenu populaciju. Kaže da su njeni nalazi u skladu s prethodnim saznanjima o tome kako kafa utječe na krvni pritisak.

PROČITAJTE  Pet namirnica koje najbolje regulišu krvni pritisak!

“Kafa može akutno povisiti krvni pritisak nakon konzumacije. Zapravo nema dosljednih dokaza koji bi pokazali da umjerena konzumacija kafe dovodi do dugoročnih problema s visokim krvnim pritiskom ili bolestima srca. Za pacijente s hipertenzijom koji konzumiraju umjerene količine kafe, ova studija pruža još neke umirujuće podatke da je uredu nastaviti piti umjerene količine kafe i da to neće negativno utjecati na krvni pritisak. Ako ništa drugo, umjerena konzumacija kafe može pomoći kod krvnog pritiska”, rekao je Liu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime