Imate nizak pritisak? Nemojte ga zanemarivati

nizak pritisak doktorica ženi mjeri krvni pritisak

Krvni pritisak igra veoma važnu ulogu, te često može diktirati zdravstveno stanje čovjeka. I kada je visok, i kada je nizak pritisak. Prema naučnim istraživanjima, krvni pritisak u kasnijoj fazi života počinje lagano da pada. I to oko 14 do 20 godina prije nego što tijelo počne da se “gasi”.

Do ovog zaključka je došao University of Exeter Medical School iz Velike Britanije koji je proveo eksperiment na oko 46.634 Britanca. Ispitanici su umrli u 60. godini života ili kasnije. Uzorak je obuhvatio ljude koji su bili zdravi. Ali, i one koji su imali demenciju kao i bolesti srca, prenosi today.uconn.edu

Prema ovim istraživanjima, krvni pritisak je najviše padao kod pacijenata koji su oboljeli od demencije, zastoja srca, gubitka težine. Padao je i kod onih koji su imali visok pritisak. Zanimljivo je i da je smanjenje zabolježeno i kod pacijenata koji nemaju nijednu od navedenih bolesti.

“Naše istraživanje baca svjetlo na važnost praćenja stanja starijih pacijenata kakve ljekari viđaju svuda. Bio bih jako uznemiren kada bi neko protumačio naš rad kao motiv da se hipertenzija u kasnijim godinama ne tretira lijekovima i da se oni ne izdaju”, kaže autor istraživanja.

Navodi se i da bi ljekari trebali da obrate pažnju na to šta pad krvnog pritiska znači za starije pacijente. Postoji mnoštvo znakova koji ukazuju na blizinu smrti, a visina pritiska i sve promjene vezane za njega mogu biti pokazatelji.

PROČITAJTE  Jeftino voće je najbolji lijek za visok holesterol: Reguliše čak i krvni pritisak