Imate li porodične predispozicije za ovo oboljenje: 10 pravila koja čuvaju bubrege

Zdravlje bubrega ne narušava se preko noći. Do njihovog oštećenja dovodi negativan proces koji traje nekoliko godina, kao rezultat loših životnih navika i nepravilnog ophođenja prema drugim oboljenjima, naročito dijabetesu.

Takvo shvatanje ima utemeljenje, jer kada bubrezi izgube funkciju ili je ona narušena, svi organi u tijelu polako gube ravnotežu.

Da bi sačuvali zdravlje ovih vitalnih organa izbjegavajte sljedeće navike:

Slatkiši

Konzumiranje previše šećera može da utječe na porast nivoa mokraćne kiseline, što često rezultira razvojem nekih oboljenja. Zato birajte poslastice sa više vlakana, a manje šećera, kao što je voće.

Fizička neaktivnost

Vježbanje je odlično za tijelo i cirkulaciju i može da pomogne u regulaciji šećera u krvi i održavanju optimalne tjelesne težine. Studije su pokazale da gubitak težine pozitivno utječe na funkciju bubrega.

Uzdržavanje od odlaska u toalet

Neredovno mokrenje može da bude veoma loše za bubrege, jer se zadržavaju toksini koje bi trebalo izbaciti iz organizma. Vremenom, to može da dovede do popuštanja kontrole mokrenja (inkontinencije), kao i bubrežnog kamenca i drugih oštećenja bubrega.

Pušenje

Pušenje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, jer povećava broj otkucaja srca, sužava krvne sudove, šteti krvotoku i dovodi i do arteroskleroze krvnih sudova u bubrezima.

Previše soli

Visok nivo natrija u ishrani, bilo u obliku soli ili češće preko skrivenih izvora, veoma je problematičan, pogotovo ako postoji sklonost ka hipertenziji. Grickalice, brze i konzervirana hrana i upakovane namirnice, sadrže velike količine natrijuma.

Visok krvni pritisak

Važno je da se s vremena na vrijeme kontroliše krvni pritisak, jer hipertenzija je vodeći uzrok oštećenja bubrega.

Lijekovi “na svoju ruku”

Ne uzimajte tablete i druge medikamente “na svoju ruku”. Određeni lijekovi mogu da uzrokuju oštećenja bubrega ako se uzimaju na pogrešan način ili se ne prati njihovo djelovanje. Lako dostupni lijekovi protiv bolova kao što je acetilsalicilna kiselina i ibuprofen su loši za bubrege ako se uzimaju redovno ili na dnevnoj bazi. Određeni antibiotici također mogu biti štetni.

PROČITAJTE  Riješite se tamnih kolutova oko očiju. Znamo beauty trik koji djeluje

Alkohol

Bubrezi pomažu tijelu da filtrira štetne stvari iz organizma, alkohol, bubrezi su pod ogromnim pritiskom. Na taj način može da dođe do njihovog oštećenja.

Nedovoljno vode

Pravilan rad bubrega zavisi od adekvatnog protoka tečnosti. Dehidratacija je jedan od razloga za oštećenja bubrega i stvaranje bubrežnog kamenca.

Nepravilna ishrana

Tradicionalno “loše” namirnice kao što su bijela riža, bijeli hljeb i tjestenina su dobri za bubrege tako da nemojte da ih eliminišete u potpunosti. Jedite mnogo svježeg povrća i voća. Proteine konzumirajte u umjerenim količinama. Biljni i određeni životinjski izvori proteina poput piletine i ribe su lakši za bubrege.