Ideje za šišanje: Birajte frizuru koja odgovara crtama vašeg lica

Ako planirate promijeniti frizuru, ali još uvijek niste sigurni kako odabrati onu koja vam pristaje, evo kratkog vodiča koji vam može u tome pomoći…

Kod odabira frizure, bitno je da je prilagodite karakteristikama svog lica. U nastavku vam donosimo savjete i ideje za šišanje za glavne tipove strukture lica – ovalno, četvrtasto, srcoliko i okruglo lice.

Okruglo lice

Osobe s okruglim oblikom lica imaju vrlo izražene kosti,  široko i kratko čelo, kao i bradu. Dužina lica obično je približno jednaka njegovoj širini, a crte lica su pomalo zaobljene. Ono što želimo postići frizurom kod ovog tipa lica je njegovo vizuelno izduživanje. Zbog toga, ovom obliku lica najviše odgovaraju asimetrične frizure te one kod kojih nepravilni pramenovi lagano prekrivaju lice. Idealna dužina kose je malo ispod brade, što vizuelno čini lice dužim. Ako radije birate dugu kosu, neka ona bude ošišana stepenasto, a možete eksperimentisati i s loknama različite dužine. Kratku kosu ošišajte tako da na vrhu bude duža, a sa strane kraća. Ravnu, kao i kovrčavu kosu preporučuje se volumizirati pri tjemenu kako bi se lice vizuelno izdužilo. Ovom tipu lica pristaju i šiške – asimetrične, ravne, duže ili kraće. Zalizana kosa ili rep samo će još više istaknuti nedostatke, stoga bi ih trebalo izbjegavati. Rep se može kombinirati sa šiškama ako je lagano opušten.

Četvrtasto lice

Četvrtasto lice imaju osobe kojima je dužina i širina lica gotovo ista, ali je vilica pravougaonog oblika. Širina čela i vilice također su približno jednake širine. Četvrtastom licu najviše odgovaraju slojevite frizure koje će ublažiti stroge crte lica. Jednako učinkovite su i kovrčave frizure te nejednaki, istanjeni krajevi kose. S frizurama možete eksperimentisati, no ne preporučuje se ravna kosa, koja je svuda jednake dužine. Šiške su odličan izbor ako su ošišane slojevito ili počešljane na stranu. Izbjegavajte guste, ravne šiške, kao i općenito stroge linije i geometrijske oblike frizura. Idealna dužina kose je malo ispod brade, a kod nekih slojevitih frizura i iznad.

PROČITAJTE  Kosa vam sporo raste? Ova 4 jednostavna savjeta mogu riješiti problem

Srcoliko lice

Ovaj tip lica karakteriziraju široko čelo i jagodice te sitna brada, čija linija uglavnom nije istaknuta. Frizura bi kod ovog tipa lica trebala bradu učiniti širijom i punom, a gornji dio lica užim. Ovo najlakše možete postići ukoliko se odlučite za kosu dužine do brade. Bob frizure srednje dužine će izvrsno pristajati, isto kao i valovita kosa. Dobar izbor su i asimetrični rezovi te slojevite frizure. Izbjegavajte šiške, no ukoliko se ipak odlučite za njih, neka one obavezno budu počešljane na stranu i različite dužine. Također, ne preporučuju se zalizane frizure i kosa koja ističe gornji dio lica.

Ovalno lice

Ovalno lice karakteriziraju visoko i usko čelo te zaobljena brada, koji su približno jednake širine. Jagodice su naglašene i obično malo šire od čela i brade. Ovalno lice je najsvestranije i pristaju mu gotovo sve frizure, bez obzira je li u pitanju duga, poluduga ili kratka kosa. Kod ovog tipa lica možete eksperimentisati s raznim frizurama, no ne bi ga trebali skrivati šiškama ili pramenovima koji će ići uz lice. Radije se odlučite za podignute frizure, uz koje će ono više doći do izražaja. Ako imate kovrčavu kosu, ona bi trebala biti stepenasto ošišana.