Ideje uz koje je lakše ispiti osam čaša vode dnevno

Ko nije ljubitelj vode, zna koliko je teško ispuniti normu od osam čaša dnevno.

Ljudskom tijelu je voda je prijeko potrebna, a dehidratacija je jedna od najčešćih pojava kod odraslih osoba. Kada je tijelo žedno, ono radi usporeno, a koža postaje suha i beživotna. Želite li da steknete naviku ispijanja osam čaša vode dnevno, isprobajte ove trikove koji zaista pomažu.

Dajte joj ukus
Mnogima je voda najdosadnija i najbljutavija tečnost te radije posežu za slatkim sokovima. Kako biste izbegli nepotreban unos šećera i zavoljeli vodu, dajte joj malo ukusa.

U staklenu flašu šireg grla ubacite nekoliko listića svježe nane, kriške limuna i kriške narandže te je odložite u frižider. Vitaminska voda je ukusna i zdrava.

//www.instagram.com/embed.js

Iskoristite moć pametnog telefona
Vjerovali ili ne, na mobilni možete instalirati veliki broj besplatnih aplikacija napravljenih samo za ovu situaciju. Riječ je o podsjetniku koji će vas upozoriti kako je vrijeme da popijete vode. Iako zvuči neobično, ovakve aplikacije vrlo su korisne.

Nabavite lijepu flašu
Tokom dana stalno smo u nekoj frci i gužvi te zbog toga zaboravljamo na potrebu za tečnošću, što se potom odražava negativno na naše tijelo. Nabavite lijepu flašicu za vodu koju ćete stalno imati uz sebe. Stavite je u torbu i nosite sa sobom svuda. Kada ste na radnom mjestu, smjestite je na radni sto kako bi vam stalno bila pod rukom.

//www.instagram.com/embed.js

Neka vam voda postane predjelo
Ovaj trik zaista djeluje. Osim što ćete steći naviku ispijanja vode, pomoći će vam kod mršavljenja jer ćete smanjiti osjećaj gladi i time jesti manje. Prije bilo kog obroka, a to vrijedi i za grickalice između obroka, popijte barem pola čaše do čašu vode. Neka vam ovaj trik pređe u naviku.

PROČITAJTE  Popodnevno spavanje zdravo i preporučljivo

Pratite koliko ste popili
Ako vam ispijanje vode predstavlja pravu muku, napravite plan. Izračunajte koliko vode stane u vašu flašicu te napravite kalkulaciju koliko bočica vode treba da popijete tokom cijelog dana. Na primjer, ako u vašu flašicu stane pola litre vode, cilj neka vam bude popiti tri flašice tokom cijelog dana, piše Zadovoljna.hr.