Idealan za artritis, dijabetes i hipertenziju: Alkalni sok će postati vaš omiljeni napitak

Alkalnost je bitna za naš organizam i konzumiranje alkalne hrane može unaprijediti naše zdravlje.

Visoko alkalna hrana su mrkva, krastavac, kupus, špinat, limeta i đumbir i upravo ovo su sastojci alkalnog soka.

Postizanje pH ravnoteže jedenjem alkalne dijete može biti od pomoći u smanjenju morbiditeta i mortaliteta od brojnih hroničnih bolesti i oboljenja – kao što su hipertenzija, dijabetes, artritis, nedostatak vitamina D i niska gustina kostiju.

Kako navodi Glossy, svježe voće i povrće su veliki izvor alkalnosti, a najviše pečurke, citrusi, urme, suvo grožđe, špinat, grejpfrut, paradajz, avokado, ljetna crna rotkva, lucerna trava, ječmena trava, krastavac, kelj, jicama, pšenična trava, brokula, origano, bijeli luk, đumbir, pasulj, endivija, kupus, celer, crvena cvekla, lubenica, smokve i zrele banane.

Alkalni sok
Sastojci:

1 mrkva

1 mali krastavac

1/4 glavice kupusa

1 šolja špinata

Pola limete

1 grudvica đumbira

Sve ove sastojke pomiješajte u blenderu ili sokovniku, a ukoliko imate samo blender onda u smejsu dodajte 200 ml vode.

Alkalni sok pijte nekoliko puta nedjeljno.

PROČITAJTE  Zašto više jedemo kada nam je dosadno?