Idealan u sezoni gripe, virusa i prehlada: Jak antioksidans prepun vitamina C

U sezoni prehlada, viroza, gripe i korone važno je jačati imunitet vitaminom C, a jedno sezonsko voće dobro osigurava taj vitamin. To je nar (šipak, mogranj), koji je u posljednje vrijeme vrlo popularan. Računa se da jedan nar zadovoljava oko 16 posto dnevnih potreba za vitaminom C, a kako se taj vitamin ne može pohraniti u organizmu, već se izlučuje mokraćom, potrebno ga je redovito unositi u organizam.

Nar možete dodati i salatama, zobenoj kaši, jesti za međuobrok ili piti sok, tako da je unos vitamina C raspoređen tokom cijelog dana, što je poželjno u sezoni viroza. Uz to što jača imunitet, nar je dobar za srce i kardiovaskularni sistem zbog antioksidansa koji povoljno djeluju na uravnoteženje krvnog pritiska i snižavanje lošeg, LDL holesterola.

Jedno istraživanje iz 2005. pokazalo je da sok nara sprečava oksidiranje čak 40 posto manje molekula LDL holesterola u organizmu. To pridonosi sprečavanju ateroskleroze jer je oksidirani LDL značajan rizik za njezin nastanak. Ateroskleroza je pak značajan faktor rizika za moždani i srčani udar. Također, izraelska istraživanja pokazala su da su antioksidativna svojstva nara snažnija i od onih koje imaju crno vino i zeleni čaj.

Tome pridonose fitohemikalije poput polifenola, tanina i antocijana kojih je, prema tim istraživanjima, triput više u soku nara nego u jednakoj količini crnog vina ili zelenog čaja. Stoga se preporučuje popiti čašu soka od nara svaki dan, čime se može znatno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, koje pogađaju svaku drugu osobu na svijetu.

Uz to, nar sadrži kalij, kalcij, fosfor i željezo pa se smatra i dobrim čuvarom zdravlja zuba i kostiju. Više nara na jelovniku pomoći će u prevenciji osteoporoze. Sok od nara pomaže i u borbi protiv bakterija stafilokoka i ešerihije koli, a neka istraživanja ukazuju i na to da pojačava kvalitet spermija i smanjuje rizik za razvoj erektilne disfunkcije. In vitro istraživanja početkom 2000. pokazala su i da sok nara štiti zdravlje prostate. Zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava pomaže u borbi protiv raka prostate, a istražuje se i utjecaj nara na zaustavljanje rasta ćelija raka dojke. Protuupalna svojstva nara, koja zahvaljuje punikalaginu i drugim antioksidansima, djeluju i na smanjenje simptoma reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, upala u probavnom traktu i drugih hroničnih upalnih bolesti.

PROČITAJTE  Šta se događa kad je kafa prva stvar koju popijete u danu?

Dobar i za pamćenje

Jedno drugo, manje istraživanje (na 28 starijih osoba) pokazalo je i da ekstrakt nara i sok od nara mogu usporiti gubitak pamćenja i razvoj Alzheimerove bolesti. Nakon što su neko vrijeme svakodnevno pili 2,5 dl soka od nara, ispitanicima su se poboljšali verbalni i vizualni aspekti pamćenja. Uz fizičko zdravlje, nar poboljšava i naše mentalno zdravlje. Fitohemikalije u ovom voću potiču stvaranje serotonina, koji pridonosi boljem raspoloženju, zadovoljstvu i opuštenosti.

Vrijedi truda

Uza sve blagodati nara najveća prepreka njegovoj češćoj upotrebi je malo teže čišćenje, koje je nekima prava gnjavaža. Sjemenke nara čvrsto se drže jedna za drugu i ograđene su tankim opnama, veći plod ima više soka, a neki iz straha da ne napravi nered u kuhinji plod nara samo probuše i istisnu sok. Ipak, tako velik dio hranjivih sastojaka i većina vlakana u sjemenkama ostanu neiskorišteni pa se isplati uložiti malo truda i očistiti ga.

Jedan od najjednostavnijih načina je prerezati nar napola, razrezanu polovinu staviti na dlan jedne ruke iznad dublje zdjele (da sok ne prska uokolo), a drugom rukom uzeti kašiku i lupkati po kori. Svakim udarcem kroz prste će vam ispadati sjemenke i tako ćete vrlo brzo očistiti nar. Drugi način čišćenja nara je odrezati vrh nara (tamo gdje je “kruna”) pa zarezati koru na četvrtine. Plod razlomiti, otvoriti i prstima izvaditi sjemenke.