Hrana koju kraljica Elizabetha jede svaki dan: I to već 60 godina

U kraljevskoj kuhinji važi pravilo “bez kukuruznog skroba”.

Britanska kraljica Elizabetha druga se hrani izuzetno zdravo, pa tako nije ni čudo što je doživjela da proslavi svoj 96. rođendan.

Deren Mek Grejdi, njen lični kuhar, je to više puta naglasio u raznim intervjuima koji se tiču Elizabethinih navika u ishrani. I mada je kraljica skoro bila hit u medijima kada joj je ljekar naložio da se odrekne svog koktela za laku noć, ona zapravo održava veoma zdrav način ishrane, sa vrlo malo poslastica.

A ono što jede svakodnevno se nije promijenilo više od 60 godina, kaže Mek Grejdi.

Pa šta to kraljica jede svakodnevno da održava svoje zdravlje u njenoj 70-oj godini vladavine?

Ako vam se čini da ne biste mogli da ispratite ovaj meni, nije ni čudo, pošto je za kraljicu u svakom trenutku radi 20 kuhara koji joj svaki dan pripremaju jelovnik iz kog ona bira šta će tog dana jesti. Nije li dobro biti kraljica?

Elizabeta svoj dan uvijek počinje šoljom čaja sa mlijekom i bez šećera, a uz to su obavezni biskviti koje umače u čaj.

Nakon što se istušira i pripremi za dan, slijedi doručak. Kraljičin doručak se uvijek sastoji od hladnih pahuljica, a ponekad su marmelada i tost također na meniju. Jaja jede rijetko.

Ručak je jednostavan i važno joj je da bude proteinski jak i bez mnogo ugljenih hidrata. Mek Grejdi je naveo da je njen izbor uglavnom grilovana riba list ili škotski losos servirani sa špinatom i tikvicama.

Ponekad, kraljica za ručak voli da pojede salatu sa grilovanom piletinom, a Mek Grejdi navodi da je veoma disciplinovana što se tiče njenih samostalnih obroka i da u kuhinji važi pravilo „bez kukuruznog skroba“.

PROČITAJTE  Tri najgore vrste doručka koje treba izbjegavati

Nakon ručka slijedi popodnevni čaj koji ide u kombinaciji sa kraljičinim omiljenim sendvičima sa krastavcima i voćnom tortom.

Elizabeta najviše voli ove jednostavne sendviče koji se pripremaju tako što se hljebu prvo odsječe korica, zatim se sa obje strane premažu krem sirom i onda se na njih stavi nekoliko listova tanko isečenog svježeg krastavca. Sendvič se zatim presječe tako da stane u jedan zalogaj.

Za večeru takođe važi isto pravilo kao i za ručak – bez kukuruznog skroba, tako da kraljica uglavnom jede grilovanu ili barenu ribu sa nekom salatom i povrćem.

„To je sve što ona jede, vrlo je disciplinovanam, mogla bi da pojede šta god želi, ali ipak bira ovu hranu, disciplina je čini tako zdravom i dugovječnom,“ navodi Grejdi.

Takođe, kraljica se nekad i počasti, pa se kao dezert na meniju često mogu naći svježe voćke iz njenog voćnjaka, a također je i veliki ljubitelj čokolade.

„Ali, mora da bude tamna čokolada, što tamnija to bolje“, rekao je Grejdi. „Elizabetha ne voli mliječnu čokoladu.“

Ona hrana koja se nikada ne može naći na meniju kraljice je bijeli luk, tartar biftek i brza hrana.

„Elizabetha ne podnosi bijeli luk, a kada je meso u pitanju ona voli dobro ispečenu šniclu tako da se tartar biftek, pored bijelog luka nikada neće naći na njenom jelovniku. Kada svakodnevno 20 kuhara radi za vas nema nikakve potrebe za brzom hranom, u svakom trenutku možete da jedete šta god poželite,“ rekao je Grejdi za Eatthis.