Hit na Instagramu: Svi su ludi za pizzom iz tave

Najnovija kulinarska mudrolija iz samoizolacije koja je postala viralna je pizza iz tave. Korisnici Instagrama su zauzeti dijeljenjem tog ukusnog jela koje se sprema prženjem tijesta u suhoj tavi prije nego što na njega dodate paradajz-sos, začine, sir…Sve to pečete na laganoj vatri nekoliko minuta dok se sir ne otopi.

Sastojci za tijesto:

  • 7 g suhog aktivnog kvasca
  • Pola kašike šećera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 500 g oštrog brašna
  • Pola kašike morske soli

Za pizzu:

  • 500 ml pasiranog paradajza ili pelata
  • 200 g ribane mozzarelle
  • 100 g kuglica mozzarelle, prepoloviti ih
  • Origano ili bosiljak
  • Pola kašike maslinovog ulja

Priprema:

Kako biste napravili tijesto, pomiješajte kvasac, šećer i maslinovo ulje s 325 ml tople vode i ostavite neka odstoji dvije do tri minute dok se kvasac potpuno ne otopi. Pomiješajte brašno i so u zdjeli srednje veličine i napravite udubinu u sredini. Ulijte smjesu kvasca u udubinu te miješajte da se smjesa sjedini.

Tijesto mijesite osam do deset minuta na lagano pobrašnjenoj radnoj površini dok ne dobijete glatko elastično tijesto. Stavite ga u veliku zdjelu posutu brašnom, prekrijte vlažnim krpom i ostavite na toplom mjestu 45 do 60 minuta dok se tijesto ne udvostruči.

Tijesto podijelite na tri dijela koje ćete oblikovati u kuglice. Svaku kuglicu posebno razvaljajte u tanki okrugli oblik te stavite u vruću tavu te ispecite s obje strane, potom na nju stavite paradajz-sos, pospite naribanom mozzarellom, prepolovljenim kuglicama mozzarelle i listovima bosiljka, a zatim premažite uljem.

Stavite u zatim tavu u vruću rernu i pecite dok kora ne postane zlatna i hrskava, a preljevi se ne otope.

PROČITAJTE  Veličanstveni kefir i heljda:U kombinaciji smanjuju nivo šećera u krvi, čiste crijeva i krvne sudove, normalizuju metabolizam i funkciju pankreasa