Hit harvardska dijeta: 6 ključnih stvari od kojih se sastoji

harvardska dijeta zdrava hrana metar

Mršavljenje u kratkom roku nije održivo. Zato rješenje za skidanje suvišnih kilograma treba tražiti u zdravoj hrani i što manje prerađenim namirnicama. Primjeri za to mogu biti mediteranska dijeta ili harvardska dijeta, koja je novost u svijetu nutricionizma, ne zbog onoga što predlaže, već zbog imena. Naime, Univerzitet Harvard ovu dijetu opisuje kao “tanjir za zdravu prehranu”.

Stručnjaci za prehranu iz Škole narodnog zdravlja T.H. Chan s Harvarda razvili su s istraživačima iz Harvard Health Publicationsa plan obroka koji osiguravaju bolje zdravlje, ispunjeniji život i manji rizik od raznih bolesti.

“Korisna dijeta za prevenciju kardiovaskularnih bolesti”

“Ovakav način prehrane bit će koristan za prevenciju bolesti koje su česte u SAD, ali i u svijetu. To se odnosi na kardiovaskularne bolesti, različite vrste raka i dijabetes tipa 2”, objasnila je Lilian Cheung, profesorica nutricionizma na Harvardu.

Dakle, šta je harvardska dijeta? Prema Nutrition Sourceu, dijelu službene web stranice Univerziteta Harvard, riječ je o dijeti koja se sastoji od zdravih i uravnoteženih obroka temeljenih na povrću i voću te upotpunjenih cjelovitim žitaricama i zdravim proteinima. Ovo je šest ključnih stvari:

Voće i povrće

Ove dvije komponente moraju biti prisutne u većini naših obroka, odnosno moraju sačinjavati polovinu naših tanjira. Osim toga, preporučuje se konzumiranje cijelih plodova, a ne pripremanje soka kako bi se iskoristila sva njihova svojstva.

“S prehrambenog gledišta krompir nije povrće. Zašto? Jer se ponaša kao rafinirani ugljikohidrat, odnosno povećava šećer u krvi”, pojašnjava Cheung.

Žitarice

Cjelovite žitarice trebale bi činiti četvrtinu obroka. One imaju puno vitamina, fitokemikalija i minerala. Preporučuju se zob, kvinoja, ječam, pšenica i smeđa riža.

Zdravi proteini

Oni također trebaju zauzimati četvrtinu tanjira, a najzdravijima se smatraju riba, piletina, orasi i patka. Cheung poziva na izbjegavanje pretjerane konzumacije crvenog mesa i mesnih prerađevina.

PROČITAJTE  Trebamo li se odreći alkohola ako smo na dijeti?

Zdrave masti

Cheung preporučuje korištenje maslinovog ili sojinog ulja, a kukuruznog ili suncokretovog u manjoj mjeri. Savjetuje ograničavanje margarina i biljnih ulja.

Voda, čaj i kafa

Dugo se savjetovalo pijenje mlijeka za zdravlje. No danas mnogo ljudi ne podnosi laktozu pa su najbolji izbor za piće voda, čaj i kafa (s mlijekom ako ga podnosite).

Tjelovježba

Prema Cheung, dnevno nam treba barem pola sata tjelesne aktivnosti. Preporučuje hodanje ili gimnastika.