Hidratacija je u teretani ključna

Voda je jedan od najboljih saveznika za povećanje tonusa i snage mišića. Osim što podmazuje zglobove i kontroliše tjelesnu temperaturu, ona i prenosi hranjive supstance do svih dijelova tijela.

Prije svega, važno je shvatiti da je hidracija ključna za naše tijelo, a ne samo za rast mišića. Voda održava u ravnoteži sve tjelesne sisteme i organe, uključujući srce, mozak, pluća, bubrege i mišiće.

Jedan od najčešćih znakova blage dehidracije je umor.

Čak i malo smanjenje udjela vode u tijelu od tek dva odsto može da rezultira neznatnim smanjenjem volumena mozga, što narušava mentalni fokus i motoričku koordinaciju, prenosi Index.hr.

Kako voda pomaže u dobijanju mišića?
Studije su pokazale da konzumiranje vode može da pomogne u gubljenju kilograma jer prirodno podstiče metabolizam i potiskuje apetit.

Voda igra ključnu ulogu i u povećanju mišićne mase jer prenosi hranjive supstance do proteinskih i glikogenskih struktura, glavnih izvora energije u tijelu. Time omogućava bolju slobodu kretanja, ali i pomaže u izgradnji mišića.

Koliko vode dnevno je neophodno za povećanje mišićne mase?
Američko vijeće za vježbanje preporučuje konzumiranje 500 do 600 mililitara vode, po pravilu dva ili tri sata prije treninga.

Takođe, savjet je da bi trebalo uneti 230 mililitara neposredno prije treninga i još 200 do 300 mililitara svakih 10 do 20 minuta tokom treninga.

Osim toga, savjetuje se da popijete 230 mililitara vode najkasnije 30 minuta nakon treninga. Za svaki kilogram tjelesne težine izgubljen treningom, trebalo bi da popijete između 900 mililitara i 1.4 litra vode.

PROČITAJTE  Dermatolozi potvrdili: Unos vode i lijep ten nemaju veze jedno s drugim