Gubljenje kreditne kartice i nesvjesno plaćanje mogu biti rani znaci demencije

Prilikom istraživanja koje je objavljeno u medicinskom časopisu JAMA, stručnjaci su proučavali pacijente koji žive sami širom Sjedinjenih Američkih Država i analizirali su njihove kreditne podatke i plaćanja kroz godine.

Istraživači su otkrili da je vjerovatnije da će pacijenti s Alzheimerovom bolešću i srodnom demencijom početi zaboravljati na svoje uplate i do šest godina prije dijagnoze. Takva finansijska praksa dovela je mnoge do lošeg imovinskog statusa prije otkrivanja same bolesti.

“Mislim da smo se malo iznenadili vidjevši koliko često se to dešava. Ljekari kolokvijalno kažu da bismo demenciju trebali tražiti na svojim bankovnim računima, ali mislim da nismo imali osjećaj koliko godina ranije su ti efekti vidljivi”, kazala je za CNN glavna autorica istraživanja Lauren Hersch Nicholas.

Alzheimerova demencija pogađa oko 5,8 miliona Amerikanaca sa 65 i više godina, a predviđa se da će broj Amerikanaca s ovom bolešću doseći 13,8 miliona do 2050. godine.

Istraživači su proučavali podatke o potrošačkim bankovnim izvještajima više od 81.000 ispitanika u razdoblju od 1999. do 2018. godine. Široka baza podataka otkrila je da su pacijenti kojima je konačno dijagnosticirana demencija imali rane znakove finansijskih poteškoća.

“Mnogo drugih faktora također uzrokuje nesvjesna plaćanja, ali mislim da je demencija jedan od najvažnijih u ovoj dobnoj grupi”, kazala je Nicholas koja je započela ovo istraživanje nakon što je gledala svoju baku kako se bori s demencijom.

Ona se nada kako će ovo istraživanje pomoći da pacijenti i njihovi najmiliji počnu shvatati da nešto nije u redu, prije nego što bude prekasno. Kako kaže Nicholas, finansijske poteškoće mogu biti zastrašujuća nuspojava demencije.

Istraživanje je pokazalo da su pacijenti s nižim nivoom obrazovanja, a koji su kasnije razvili demenciju, počeli gubiti kontrolu plaćanja i do sedam godina prije dijagnoze. Visokoobrazovani pacijenti nisu pokazivali finansijske simptome do dvije i po godine prije dijagnoze demencije.

PROČITAJTE  Jedini narod na svijetu bez oboljelih od raka: Donosimo njihove recepte, pročitajte što jedu i kako žive

Ipak, finansijski pokazatelji demencije nisu ništa novo, kaže autorica istraživanja, ali vjeruje da podaci do kojih je ona došla mogu pomoći ljudima da ranije prepoznaju znakove razvoja bolesti.

“Rano otkrivanje demencije korisno je za ljude čak i ako ne postoji lijek za ovu bolest, jer im može pomoći da održe svoju finansijsku stabilnost i pronađu podršku prije nego naprave neku katastrofalnu grešku”, poručila je Nicholas.