Grejp – zdrav, ali može biti i opasan. Negativno djeluje s velikim brojem lijekova

Postoje namirnice koje imaju iznimno pozitivan utjecaj na naše tijelo, no treba znati da se u nekim situacijama njihova upotreba ipak ne preporučuje. Jedna od takvih namirnica je grejp ili grejpfrut, koji je prava bomba ljekovitih tvari koje djeluju preventivno. Bogat je vitaminima A i C te manjom količinom minerala poput kalcija, fosfora i kalija. Razlikujemo crveni i bijeli grejp, s tim da crveni sadrži pet puta više vitamina A od bijeloga.

Inače, grejp je stvoren u 18. stoljeću križanjem narandže s pomelom. Rezultat je bilo voće koje je raslo u grozdovima sličnim grožđu, pa otuda i naziv grejp. Većina ljudi o grejpu misli kao o zdravom, ukusnom i hranjivom plodu koji je prebogat vitaminom C. Konzumacija samo polovice jednog ploda grejpa osigurava približno 63 posto dnevne potrebe za vitaminom C i ima samo 52 kalorije u 100 grama.

Grejp je izvrstan izvor antioksidansa u borbi protiv različitih bolesti poput likopena i beta-karotena, a sadrži i minerale kao što su mangan, cink i bakar, te fitonutrijente koji promoviraju zdravlje. Moguće zdravstvene koristi grejpa uključuju gubitak kilograma, smanjeni rizik od moždanog udara, karcinoma, astme, povišenog krvnog tlaka i čišću kožu. Unatoč svim tim potencijalnim zdravstvenim blagodatima ljudi moraju biti oprezni kada konzumiraju ovo navodno ‘super voće’ jer grejp može i naštetiti zdravlju ako ga ne koristite oprezno.

Oprez za bubrežne bolesnike

Iako su neka naučna istraživanja otkrila da grejp može smanjiti učestalost bubrežnih kamenaca zbog svojih kiselih osobina, druga istraživanja pokazala su da grejp može štetiti onima s već postojećom bubrežnom bolešću. To je zato što grejp sadrži velike količine kalija. Višak kalija može biti štetan ako je već ugrožena funkcija bubrega. Naime, bubrezi bi trebali filtrirati višak minerala iz krvi. Hiperkalemija nastaje kada se visok nivo kalija sakuplja u krvi, a bubrezi je ne mogu ukloniti. Teška hiperkalemija može dovesti do zastoja srca i smrti. Stoga, ako imate bubrežnu bolest, budite oprezni s konzumacijom grejpa.

PROČITAJTE  Stručnjaci: Poremećaj čula mirisa i okusa može biti trajna posljedica

Pogoršava simptome GERB-a

Procjenjuje se da je oko 40 posto stanovništva pogođeno GERB-om (gastroezofagealna refluksna bolest). Ovo se stanje često povezuje sa žgaravicom i probavnim smetnjama. Istraživanjem je utvrđena veza između ove bolesti i prekomjerne kiseline u prehrani. Budući da grejp sadrži veliku količinu limunske kiseline, kod osoba koje pate od GERB-a, konzumiranje grejpa može rezultirati pogoršanjem simptoma, posebno žgaravice. Samo lijekovi ne rješavaju simptome. To je zato što kad želudac refluksira, želučani enzim zvan pepsin se također povećava i raste. Anti-refluksni lijekovi ne utječu na pepsin. Stoga, ako imate ili ste skloni GERB-u, trebali biste smanjiti ili izbaciti grejp iz svoje prehrane.

Smanjuje apsorpciju određenih lijekova

Grejp je mnogima dijetalna hrana. Tako npr. petina Kanađana konzumira grejp ili sok od grejpa za doručak, što se također podudara s dijelom dana kada se uzima većina lijekova. Ono što većina ljudi ne shvata jest da grejp sadrži tvari koje ometaju transport određenih lijekova unutar tijela. To čine tako da se ‘prikače’ na receptorska mjesta specifična za te lijekove, čime sprečavaju transport tih lijekova u ćelije.

To rezultira znatno manjim unosom lijeka i umanjuje ili u potpunosti anulira učinkovitost lijeka. Jedan od lijekova na koji utječe je feksofenadin. Ovaj je lijek dostupan na recept i bez recepta. Obično se propisuje za ublažavanje alergija iz okoliša. Osim grejpa, i drugi sokovi poput jabuke i narandže također mogu smanjiti učinkovitost ovog lijeka.

Negativno djeluje s velikim brojem lijekova

Grejp u interakciji s više lijekova djeluje negativno. Naime, grejp je učestvovao  u nuspojavama vezanih sa 85 različitih lijekova i taj se broj i dalje povećava. Čak ni povećano vrijeme između konzumacije grejpa ili soka od grejpa i konzumiranja lijekova ne pomaže, jer grejpfrut ostaje u organizmu više od 24 sata nakon što se unese i cijelo to vrijeme komunicira s lijekovima. Pri tome treba naglasiti da su ljudi u dobi od 45 godina i stariji najveći konzumenti grejpa, ali i lijekova. Taj se broj s godinama povećava. Starije odrasle osobe imaju više medicinskih problema od mlađih, što ih čini još osjetljivijima na štetne učinke interakcija lijekova s ​​grejpom.

PROČITAJTE  Grejp - super zdrava voćka: Ali, oprezno, može biti jako opasan!

Od 85 poznatih lijekova s ​​kojima grejp negativno komunicira, 43 može imati ozbiljne nuspojave koje mogu uključivati ​​zatajenje bubrega, zatajenje dišnog sistema, gastrointestinalno krvarenje i iznenadnu smrt. To je zato što grejp značajno povećava snagu većine lijekova. Farmakolog David Baily procjenjuje da je “uzimanje jedne tablete s čašom soka od grejpa poput uzimanja 20 tableta s čašom vode.”

Ova povećana potencija rezultira nenamjerno visokom i toksičnom razinom lijeka u krvotoku osobe i može dovesti do komplikacija koje mogu rezultirati smrću. Smatra se da su za ovu opasnu nuspojavu odgovorni furanokumarini poput bergamotina koji se nalazi u soku grejpa. Ti spojevi blokiraju enzim tankog crijeva (CYP3A4) koji pomaže u metabolizmu i razgradnji lijekova.

Lijekovi koji loše komuniciraju s grejpom

Grejp može uzrokovati ozbiljne nuspojave s lijekovima za holesterol (statini), antihistaminima, lijekovima za krvni pritisak (blokatori kalcijevih kanala), psihijatrijskim lijekovima, crijevnim lijekovima, imunosupresivima, lijekovima protiv bolova, Viagrom, HIV lijekovima i srčanim lijekovima.

Kada uzimate bilo koji od ovih lijekova, najbolji savjet bio bi da iz svoje prehrane izbacite grejp ili sok od grejpa i posavjetujte se s apotekarom ili ljekaromkako biste dvostruko provjerili moguće negativne interakcije.

Dobre osobine grejpa

Što se tiče vitamina C, najviše ga sadrži grejp ubran u septembru ili oktobru pa povoljno djeluje na prehlade i groznice, te zahvaljujući bogatstvu bioflavonoida pomaže u jačanju slabih desni, arterija i kapilara. Uz navedene sastojke, to je voće koje sadrži i mnogo folne kiseline, nužne za rast ćelija, stoga je grejp izuzetno važan za djecu i mlade u razvoju. Grejp možemo nazvati pravim lijekom za naše tijelo jer pomaže kod tegoba s venama, proširenim žilama, jača imunitet, pospješuje proizvodnju hormona, sprečava infekcije i prehlade, pročišćuje crijeva i stabilizira crijevnu floru, aktivira izmjenu tvari u ćelijama i rast ćelija te pomaže kod snižavanja tjelesne težine.

PROČITAJTE  Zdravo voće: Grejp je prava bomba vitamina i minerala

Grejp se može konzumirati na razne načine. Zbog kiselo-gorkog okusa djeca, koja bi ga posebno trebala konzumirati, ne vole, ali tu dolazi do izražaja velika količina vode u grejpu pa ga možete istisnuti jer u soku ostaje većina hranjivih tvari. No, ako je sok još uvijek kiselkast, preporučuje se napraviti mješavinu od slađeg soka od narandže i soka od grejpa.