Gotovo da nema bolesti kojoj nar nije pomogao. Kako napraviti sok u tren oka?

Sadrži obilje vitamina C, veliku količinu folne kiseline, vitamina A i E, kalij, 3 vrste polifenola, vrlo moćnih oblika antioksidanata koji štite stanice na molekularnom nivou od razornog djelovanja slobodnih radikala. Nar sadrži više antioksidanata od brusnice i narandže, a jedan plod ima 3 puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja!

Nar, mogranj ili šipak je porijeklom je iz Azije (od Irana do Himalaje), no danas se uzgaja u čitavom Sredozemlju, kao i sjevernoj Americi. Sazrijeva početkom jeseni, a dostupan je od septembra do januara. Smatra se da je nar jedna od prvih kultiviranih voćaka zajedno sa maslinom, grožđem, smokvom i datulom (4000 do 3000 g pr. K.). Tokom stoljeća predstavljao je simbol zdravlja, plodnosti i ponovnog rođenja, imao je mistična iscjeliteljska svojstva, ali i praktičnu primjenu kao boja ili ukras. Svoje mjesto nalazi u brojnim mitovima i umjetničkim djelima, od Rafaela do Cézannea, od Homera do Shakespearea.

Tajne šipka

Nauka se tek kratko vrijeme zabavlja razotkrivanjem njegovih tajni: istražuju se nutritivni i ljekoviti sastojci ploda, soka, pa i u ulja koje se dobiva iz sjemenki. Tako je šipak nedavno proglašen super junakom među voćkama i ponovno se našao u središtu pažnje, a ne samo radi profinjenog kiselkasto slatkog okusa, već svog doprinosa u održavanju zdravlja. Studije pokazuju da sadrži bogatstvo antioksidanata, a povećana konzumacija povezana je sa poboljšanjem kardiovaskularnog statusa, usporavanjem gubitka hrskavice što bi moglo utjecati na usporavanje artritisa, kao i sa povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni tlak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje.

Sadrži obilje vitamina C, te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mjesto zauzima kalij. U soku se nalaze tri vrste polifenola – tanini, antocijani i elagična kiselina, vrlo moćni oblici antioksidanata koji štite ćelije na molekularnom nivou od razornog djelovanja slobodnih radikala. Nar sadrži više antioksidanata od brusnice i narandže, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja. Ovi se sastojci brzo apsorbiraju iz probavnog sistema i nisu toksični.

PROČITAJTE  Voće koje od davnina ljudi koriste kao lijek

Gotovo da nema stanja gdje šipak, odnosno sok od šipka, nisu pokazali svoje ljekovito djelovanje: mogu pomoći u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca, smanjuju nivo LDL (lošeg) holesterola, povoljno djeluju kod dijabetesa i limfoma. Čini se da sok šipka zaustavlja prirodni proces otvrdnjavanja stjenki krvnih žila. Sok ima antibakterijska i antivirusna svojstva, što pomaže u očuvanju zuba. Također smanjuje sintezu estrogena u tijelu te može pomoći kod liječenja raka dojke. U ekstraktu nara pronađen je sastojak koji se dodatno istražuje radi mogućeg potencijala u zaštiti od raka kože.

Šipak konzumiran kao voće nema popratnih pojava, te se može jesti u gotovo neograničenim količinama. Svako voće je izvor bogatstva fitotvari, a ukoliko se jede svježe, povoljni učinci na zdravlje su mnogobrojniji i snažniji. Preporučuje se konzumiranje sirovog nara radi boljeg iskorištenja antioksidanata, i to u sklopu uravnotežene prehrane, a također i ukoliko imate problema sa apetitom, jutarnjom mučninom i bolnim grlom. Dokazano je da nar pomaže osobama oboljelim od astme, budući da visoka razina vitamina C ima snažno protivupalno djelovanje. Od šipka se proizvodi i sok koji predstavlja potencijal u borbi protiv otvdrnjavanja krvnih žila.

Čuvanje

Plod nara možete čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevom svijetlu. Za duže skladištenje, u frižideru se može pohraniti cijeli plod, a sama zrnca se mogu čuvati u frižideru ili zamrzivaču u plastičnim vrećicama.

Sok od šipka je put do vitke i zdrave linije

Rubinski sok od nara veliki je pomoćnik pri skidanju nakupljenog viška kilograma na struku i trbuhu, pogotovo kod muškaraca, otkrili su britanski stručnjaci. Nakon samo mjesec dana svakodnevnog pijenja soka od šipka učesnici istraživanja bili su manje skloni razvoju masnih stanica na trbuhu, imali su niži krvni pritisak, a time i rizik od infarkta, moždanog udara te bolesti bubrega, otkrili su istraživači sa Univerziteta Edinburgh. Smatraju kako sok od šipka može pomoći milionima žena i muškaraca da se riješe neugodnog “šlaufa”, a posebno je učinkovit u muškaraca.

PROČITAJTE  Izgleda da su nas pogrešno učili puhati nos. Pogledajte u čemu griješimo

Stručnjaci smatraju da sočni sok snižava količinu specifične masne kiseline u krvi koja je izravno povezana s taloženjem masti na trbuhu, kao i s povećanim rizikom od srčanih bolesti te dijabetesa tipa dva. To voće rubinske boje sadrži triput više antioksidansa od zelenog čaja ili crnog vina. Antioksidansi su ključni u borbi protiv slobodnih radikala koji uništavaju DNK i membrane stanica. Šteta koju radikali čine rezultira različitim bolestima, uključujući i rak. Šipak je učinkovit i u liječenju osteoartritisa, a pijenje njegova soka tokom trudnoće štiti mozak novorođenčadi tokom traumatičnih porođaja, pokazala su istraživanja.

Domaći sokovi od šipka

  1. Očistite oko 1 kg bobica od opne.

Stavite zatim u posudu red bobica šipka, pospite malo smeđim trščanim šećerom, pritisnite rukama i ponavljajte više puta dok ne potrošite bobice. Ostavite tokom noći, izmiješajte, ostavite još nekoliko sati pa sameljite u blenderu. Procijedite i napunite boce. Pije se blago razrijeđen vodom.

  1. Prerežite šipak na pola i ocijedite ga na citruseti. Pije se nerazrijeđen.