Gotova za pet minuta: Ovo je najfinija torta bez pečenja

Ako vam se jede nešto slatko, a ne da vam se provesti mnogo vremena u kuhinji, ovaj desert je odlično rješenje.

Sastojci za kolač:

  • 1/2 litra mlijeka
  • 1 instant vrećica pudinga od vanilije
  • 3 kašike šećera
  • keksi s punjenjem od želea i preljevom od čokolade (npr. Jaffa)
  • tvrdi keksi s maslacem (npr. Petit Beurre)

Sastojci za glazuru:

  • 100 grama čokolade
  • 50 grama maslaca
  • 3 kašike vode
  • 3 kašike šećera

Priprema:

1. U plitku posudu posložite tvrdi kekse s maslacem tako da prekrijete dno.

2. Preko keksa prelijte vrući puding od vanilije koji ste skuhali pomoću instant-praha, mlijeka i šećera.

Važno je da puding bude vruć kako bi omekšao podlogu. Ako želite da kolač bude kremastiji, udvostručite količinu mlijeka, šećera i instant-pudinga u prahu.

3. Preko pudinga stavite kekse Jaffa okrenute s čokoladnim dijelom prema dolje tako da prekrijete cijelu površinu pudinga od vanilije.

4. Na pari rastopite čokoladu, šećer i vodu da dobijete gustu smjesu. Maknite s vatre, umiješajte maslac i toplo prelijte preko cijelog kolača.

5. Poslužite kolač dobro ohlađen uz omiljeni napitak. Uživajte!

Savjet plus:

Tvrdi keks možete rasporediti i u kalup za torte te ponoviti isti postupak kako biste goste iznenadili ukusnom tortom.

PROČITAJTE  Jednostavan recept za tiramisu: Desert gotov za deset minuta