Gordon Ramsay tvrdi da pogrešno kuhamo rižu: Pravimo šest grešaka

Kuhanje riže može biti prilično izazovno jer mnogo je detalja koji mogu poći po zlu. Nedovoljno kuhana ili, pak, prekuhana riža najčešći su ishodi koji, naravno, ne daju dobar rezultat, ali ima tu još problema s kojima se možete susresti dok pripremate ovu, naizgled jednostavnu, namirnicu.

Cijenjeni chef Gordon Ramsay podijelio je nekoliko trikova za savršenu rižu te ukazao na greške pri kuhanju koje svi pravimo. Koliko je ljudima trebao ovakav vodič, pokazuje i činjenica da je njegov video dosad pogledan čak četiri miliona puta.

Ramsay objašnjava kojih šest grešaka ljudi najčešće rade prilikom kuhanja riže i, još važnije, otkriva svoje trikove koje možemo primijeniti baš svi kako se to više ne bi događalo, prenosi Mirror.

Neispiranje riže prije kuhanja

Prije kuhanja, Gordon stavi rižu u sito i ispere je pod mlazom vode – to pomaže u uklanjanju prašine i škroba.

“Uvijek ispirite rižu hladnom vodom, to osigurava da bude stvarno lijepa i mekana kada se kuha”, pojasnio je.

Zaboravljanje začina

Ako vam je riža previše neukusna, vjerovatno je niste adekvatno začinili ili niste uopće dodavali začine. Nakon što stavi svoju ispranu rižu u lonac, Ramsay dodaje so i biber. Također savjetuje dodavanje i drugih začina kako bi riža kasnije imala finu aromu.

“Kako bi obična riža postala uzbudljiva za nepce, doradite je. Naprimjer, uzmite tri mahune kardamona i probušite ih kako bi okus mogao izaći. Ili zvjezdani anis. Sve su to prekrasni začini koji rižu čine zaista lijepom i mirisnom”, rekao je.

Dodavanje začina nakon kuhanja

Chef kaže kako dodavanje začina riži nakon kuhanja može promijeniti njenu teksturu, pa preporučuje da se to napravi tokom kuhanja.

PROČITAJTE  Ako ste u srednjim godinama ovo ne smijete nikako dodati u jaja

“Lakše ju je začiniti prije nego nakon što je već kuhana, tada se počinje raspadati”, otkrio je.

Pogrešan omjer riže i vode

Pravilan omjer vode i riže tokom kuhanja podrazumijeva da na kraju nema viška tekućine, a riža je skuhana savršeno. Gordon preporučuje “jedan udio riže na 1,5 dijelova vode”. On je u videu, konkretno, na 400 g riže stavio 600 ml vode.

Kuhanje na pogrešnoj temperaturi

Dinstanje riže je najbolji način pripreme, a Ramsay savjetuje da pripremu uvijek započnete hladnom, a ne vrućom vodom.

“Potom je dovedite do vrenja što je brže moguće, a zatim ostavite da se dinsta između osam i 10 minuta. To je tajna kuhanja izvrsne riže, dopustite da i para napravi svoje, ne dižite poklopac”, objasnio je.

Iz šerpe direktno u tanjir

Prije posluživanja biste trebali gurnuti viljušku u rižu i lagano promiješati, jer je to čini lepršavijom.

“Napravite to tako da na kraju bude lijepa i pahuljasta, onda je to savršeno skuhana riža”, zaključio je Gordon Ramsay.