Gojaznost pretiče pušenje kao glavni uzročnik raka kod žena

Imajući u vidu da broj pušača opada, gojaznost će za 25 godina preteći pušenje i postati glavni uzročnik raka kod žena u Velikoj Britaniji, zaključak je organizacije “Cancer Research UK”.

Trenutno, 12 odsto slučajeva obolijevanja od raka kod Britanki povezano je sa pušenjem, dok je gojaznost odgovorna za sedam odsto oboljelih, prenosi BBC.

Ipak, zbog smanjivanja broja pušača i predviđenog porasta stope gojaznosti, predviđa se da će razlika između dva uzročnika nestati za 25 godina. Do 2035. godine se procjenjuje da će pušenje uzrokovati 10 odsto slučajeva oboljevanja od raka kod žena (25.000), dok će devet odsto (23.000) biti povezano sa viškom kilograma. Ukoliko se trend nastavi, do 2043. godine, gojaznost će preteći pušenje kao glavni uzročnik raka koji se može sprečiti.

Kod muškaraca, sa druge strane, predviđa se da gojaznost neće preteći pušenje tako brzo, najviše zbog toga što muškarci više uživaju u duvanu od žena. Uprkos tome što je kod muškaraca i stopa gojaznosti veća, višak kilograma smatra se da ima veći uticaj na razvoj kancera kod žena nego kod muškaraca.

U izvještaju se navodi da su najčešći tipovi raka povezani sa pušenjem: akutna mijelocitna leukemija, rak pluća, bešike, debelog crijeva, grlića materice, pankreasa i želuca. U slučaju gojaznosti najčešći tipovi raka su: kancer debelog creva, žučne kese, bubrega, jetre, dojke, jajnika i tiroide.

Kako gojaznost utiče na razvoj kancera 

Nekoliko studija bavilo se time zašto i kako gojaznost utiče na veći rizik obolijevanja od raka.

Povećani nivoi insulina i insulinu sličnog faktor rasta-1, kod ljudi sa viškom kilograma, mogu da doprinesu razvoju nekih oblika kancera. Hronični upalni procesi, koji su češći kod gojaznih osoba, takođe su povezani sa povećanim rizikom obolijevanja od raka.

PROČITAJTE  Konzumiranje cigareta ugrožava arterije

Još jedan razlog jeste da viši nivoi estrogena, koje proizvodi masno tkivo, mogu da dovedu do razvoja određenih kancera, poput raka dojke. Osim toga, ćelije masnog tkiva utiču na procese koji regulišu ćelijski rast i njihovu moguću mutaciju.