Gojaznost kod djece: Šta se dešava kada mališan ne jede šećer devet dana

Jedna studija tvrdi da izbacivanje šećera iz ishrane na samo devet dana može znatno da poboljša zdravlje.

Studija, koja je objavljena u časopisu Obesity, zamijenila je unos šećera kod 43 gojazne djece i tvrdi da je time dokazala da je šećer štetan za zdravlje ne zbog kalorija već zbog napora za metabolizam.

Autor studije Robert Lustig, pedijatrijski endokrinolog u dječjoj bolnici UCSF Benioff u San Franciscu, rekao je da je istraživanje otkrilo da su se tokom primjene nove dijete kod učesnika istraživanja nivoa holesterola popravile i da su nivoi inzulina pali.

„Sve se poboljšalo. Ova otkrića podupiru ideju da je nužno za roditelje da nadgledaju unos šećera kod svoje djece i da paze na zdravstvene učinke hrane koju njihova djeca jedu“, tvrdi Lustig.

Lustigova istraživanja oponiraju razmišljanjima koje podupiru multinacionalne kompanije, tvrdeći da gojaznost nije rezultat unosa šećera već da je rezultat prekomjernog unosa kalorija. Lustig je na ovo obratio posebnu pažnju, pa su tokom istraživanja održavali težinu djeci, a one koji su gubili kile podsticali su da jedu više.

„Kalorije iz šećera su najgore, zato jer se pretvaraju u mast u jetri, podižući otpornost na inzulin i povećavajući rizik za dijabetes kao i bolesti srca i jetre“, rekao je Lustig.

PROČITAJTE  Simptomi pretjeranog unosa šećera