Gdje se kriju uzroci upornog kašlja?

Kašljanje ima cijeli niz mogućih uzroka, ali je uglavnom privremeno. Zašto kašljemo i kako olakšati put do zdravlja, dobra su pitanja čiji odgovori mogu biti vrlo različiti – od jednostavnih do neočekivano kompleksnih. 

– Virus – Svaki kašalj koji traje tri sedmice ili manje, najvjerovatnije je posljedica prehlade. Nažalost, prehlada često za sobom ostavlja suhi kašalj.  Kašalj traje duže od bilo kojeg drugog simptoma prehlade, jer su nam zbog bolesti nervni završeci u dišnim putevima još dugo nakon što smo ozdravili osjetljivi. Iako ne postoji lijek za prehladu, virusi te vrste prilično su slabi i morate izdržati dok ih tijelo samo ne savlada. Lijekovi protiv kašlja ili oni koji smanjuju taj refleks, također su dobar način kako sebi olakšati oporavak. 

– Hronično curenje nosa – Kada se u gornjem dijelu nosa hronično stvara višak sluzi, to može dovesti do kašlja koji zna trajati mjesecima. Sluz koja se nakuplja u sinusima, stalno curi u grlo te stvara neugodan osjećaj koji izaziva kašljanje.  Jedno od mogućih rješenja je ispiranje sinusa nekom slanom otopinom, ali u slučaju da iskašljavate žutu i zelenu sluz, posjetite ljekara. 

– Astma – Astma se najčešće manifestira kao poteškoća pri disanju, ali postoji i vrsta te bolesti čiji je simptom hronični suhi kašalj. Onima koji boluju od takve astme, najgore je tokom noći ili odmah nakon fizičkog naprezanja, kao i kad udišu hladni zrak te u blizini alergena.  Ako shvatite da možda bolujete od astme, a ljekar to potvrdi, dobit ćete mali inhalator koji bi vam trebao olakšati probleme s kašljem. Druge moguće terapije su injekcije i antihistamini.  

PROČITAJTE  Šta ako neko kihne ili se zakašlje tik pored vas, a vi nemate masku? Ovo je jedini način da se zaštitite