Francuzi se protiv mamurluka bore neočekivanim ‘lijekom’

protiv mamurluka kamenice na pladnju žena stavlja limunov sok na jednu kamenicu

Francuzi jedu kamenice u posebnim prilikama. U krajevima gdje se uzgajaju, posebno uz obalu Atlantika, dugo postoji uvjerenje da su i odličan lijek protiv mamurluka.

“Kamenica je kompletan obrok jer je svježa i savršena za konzumaciju kad nismo pretjerano gladni”, rekao je jedan uzgajivač.

utricionist Herve Lariel kaže da su kamenice siromašne kalorijama i masnoćom, dobre za probavu, a sadrže i cink koji je dobar za izbacivanje alkohola iz organizma.

“Jedenje kamenica navečer ili dan nakon zabave zaista doprinosi smanjenju mamurluka. Ali ipak je najbolji lijek izbjegavati pretjeranu konzumaciju alkohola”, tvrdi on.

Radio France Info savjetuje da je kamenice bolje jesti zbog užitka nego zbog mamurluka.

Iako su načelno siromašne mastima, kamence su vrijedan izvor dragocjenih omega-3 masnih kiselina koje imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje srca i krvnih žila. Ribe, školjke i drugi plodovi mora jedinstven su izvor omega-3 masnih kiselina u obliku EPA i DHA. Te masne kiseline imaju blagotvoran učinak na kognitivne funkcije te štite od hroničnih upalnih bolesti i karcinoma.

Naučnici su izračunali da bi se konzumacijom šest kamenica srednje veličine pet do sedam puta mjesečno postigao unos omega-3 masnih kiselina dovoljan za blagotvoran učinak. S druge strane, vrlo su bogat izvor vitamina i minerala, posebno vitamina B12, cinka. Mnoge vrste školjki ujedno su izvor magnezija, kalija i vitamina C, a kamenica je bogata i vitaminom A.

PROČITAJTE  Anketa otkrila četiri najbolja trika za izbjegavanje sutrašnjeg mamurluka