Fine mekane lepinje sa krompirom za dobro jutro

Sastojci:

200 ml kiselog mlijeka

100 ml slatkog mlijeka

15 g kvasca

1 kašičica šećera

malo soli

1 jaje i 1 žumance

3 krompira

50 g sira

1/2 kašičice aleve paprike

malo bibera

manja veza peršunovog lista

susam za posipanje

Priprema:

Krompir oguliti i skuhati. Izgnječiti ga pa dodati sir, papriku, biber so i sve mikserom izjednačiti.

Kvasac rastopiti u mlakom mlijeku sa šećerom, pa kad zapjeni sipati u zdjelu, dodati kiselo mlijeko, jaje, brašno, so i zamijesiti glatko mekše tijesto. Ostaviti da poraste.

Podijeliti na dvije lopte svaku loptu rukama rastanjiti pa u svaku ubaciti krompir i rukama zatvoriti tijesto okrenuti i istanjiti rukama. Pokriti da poraste premazati žumancetom i malo ulja.

Ostaviti da poraste 15 minuta u tepsiji. Izbosti viljuškom, isjeći makazama na sredini kao krstić i posuti susamom.

Peći na 180 sterpeni oko 30 minuta.

PROČITAJTE  Za dobru supu od graška trebat će vam svega nekoliko sastojaka i 30 minuta vremena