Sastojci:
200 ml kiselog mlijeka
100 ml slatkog mlijeka
15 g kvasca
1 kašičica šećera
malo soli
1 jaje i 1 žumance
3 krompira
50 g sira
1/2 kašičice aleve paprike
malo bibera
manja veza peršunovog lista
susam za posipanje
Priprema:
Krompir oguliti i skuhati. Izgnječiti ga pa dodati sir, papriku, biber so i sve mikserom izjednačiti.
Kvasac rastopiti u mlakom mlijeku sa šećerom, pa kad zapjeni sipati u zdjelu, dodati kiselo mlijeko, jaje, brašno, so i zamijesiti glatko mekše tijesto. Ostaviti da poraste.
Podijeliti na dvije lopte svaku loptu rukama rastanjiti pa u svaku ubaciti krompir i rukama zatvoriti tijesto okrenuti i istanjiti rukama. Pokriti da poraste premazati žumancetom i malo ulja.
Ostaviti da poraste 15 minuta u tepsiji. Izbosti viljuškom, isjeći makazama na sredini kao krstić i posuti susamom.
Peći na 180 sterpeni oko 30 minuta.