Evo zbog čega se u trudnoći javlja žgaravica i kako je umiriti

Trudnoću nazivaju blaženim stanjem, ali mnoge trudnice složne su da tih devet mjeseci i nije baš toliko bajkovito. Naime, buduće majke često se susreću s neugodnim simptomima, a žgaravica je jedan od njih.

Healthline piše da se čak 45 posto trudnica u nekom trenutku trudnoće suoči s ovim vrlo neugodnim osjećajem peckanja u trbuhu. Nažalost, kod nekih potraje do kraja trudnoće.

Zašto se javlja ta dosadna nuspojava?

Zahvalite hormonima. Tijelo oslobađa progesteron i relaksin, što zauzvrat opušta mišiće gastrointestinalnog trakta i usporava probavu. To opuštanje mišića utječe i na onaj između jednjaka i želuca pa se kiselina počinje vraćati prema gore. Također, povećana maternica pritišće organe, što je također mogući uzrok pojave peckanja u trbuhu.

Kod nekih trudnica žgaravica se javlja bez obzira na to što pojedu, ali određena hrana može pogoršati stanje, a to su agrumi, začinjena hrana i kofein.

Manji a češći obroci

Olakšanje bi moglo donijeti jedenje manjih, ali češćih obroka. Stručnjaci savjetuju i da ne jedete u ležećem položaju ili neposredno prije odlaska u krevet, piše Kids Health.

Trudnice tvrde da im u ublažavanju žgaravice pomaže pijenje tekućine, posebno hladnog mlijeka, ili jedenje badema. Nekima se korisnim pokazao čaj od đumbira te žvakaće gume.

Prije nego što pribjegnete lijekovima za ublažavanje žgaravice, savjetujte se o tome sa svojim ljekarom.

PROČITAJTE  Koji je najbolji razmak između trudnoća: Šta su rizici koliko vremena je potrebno tijelu da se oporavi