Evo zašto biste kesten već danas trebali uvrstiti u prehranu. Organizam će vam biti zahvalan

Mnogi kesten smatraju ukusnim plodom prirode, i ne mogu odoliti mirisu pečenih kestena na ulici. Međutim, malo ljudi zna da kesteni imaju i brojne pozitivne učinke na naše zdravlje. Poboljšavaju zdravlje crijeva, jačaju imunološki sistem i kosti, snižavaju krvni pritisak, štite od kardiovaskularnih bolesti, poboljšavaju kognitivne sposobnosti, sprečavaju hronične bolesti, a mogu ih uživati ​​i dijabetičari.

Iako se na prvi pogled kesten nije posebno privlačan plod u njemu se skriveno nešto posebno s obzirom na to da se konzumira hiljadama godina. Kesten je plod istoimenog stabla koje se nalazi u šumama sjeverne hemisfere. Iako postoje različite vrste kestena, većina ima slične osobine i hranjive sastojke. Međutim, ne treba ih miješati s divljim kestenom, koji se uglavnom koristi samo u ljekovite svrhe.

Iako se mogu koristiti različiti dijelovi stabla, plod kestena definitivno je najpoznatiji.

Najpopularniji je nesumnjivo pečeni kesten, ali postoji mnogo drugih stvari koje se mogu pripremiti od kestena. Može se kuhati, napraviti pire od kestena, pržiti, kandirati ili samljeti u kestenovo brašno, što je izvrsno za pečenje hljeba. Njegov jedinstveni okus uživa se u cijelom svijetu, a posebno se hvali zbog važnih nutritivnih vrijednosti.

Kesteni sadrže visok udio vlakana, minerala, dobrih masnoća, vitamina, antioksidansa i drugih važnih hranjivih sastojaka, što ga svrstava među super zdrave namirnice. Ipak, alergični na orašaste plodove trebaju izbjegavati kestene, no drugima se konzumiranje kestena preporučuje.

Budući da kesten sadrži manje masnoće od ostalih orašastih plodova, potrebno je malo više pažnje prilikom čuvanja, jer se prilično brzo kvare. Najbolje ga je držati u frižideru i potrošiti u roku od nekoliko sedmica.

POZITIVNE OSOBINE KESTENA

Niža kalorijska vrijednost: U poređenju s drugim orašastim plodovima, kesten sadrži manje kalorija (samo 180 kcal na 100 g) i masti, ali istovremeno je bogat i vitaminima, mineralima i fitonutrijentima, koji su neophodni za naše zdravlje.

PROČITAJTE  Jeste li probali supu od kestena? Evo fenomenalnog recepta

Hrana bez glutena: Kesteni ne sadrže gluten, pa su izvrsna hrana u prehrani bez glutena i pšenice.

Prevencija i kontrola dijabetesa: Mnogi nisu svjesni da prehrambena vlakna igraju vrlo važnu ulogu u prevenciji i kontroli dijabetesa. Hrana bogata vlaknima, uključujući kesten (8,1 g vlakana na 100 g), smatra se hranom s niskim glikemijskim indeksom, što znači da sporije podižu nivo šećera u krvi. To pomaže u sprečavanju brzih skokova i padova nivoa šećera, što je posebno opasno za dijabetičare.

Zdravlje imunološkog sistema: Visok nivo vitamina C i drugihantioksidansa svrstavaju kestene među dobre pojačivače imunološkog sistema. 100 g kestena sadrži čak 43 mg vitamina C, što pokriva 72 posto dnevnih potreba. Kuhanjem i pečenjem njegova vrijednost inače pada na 40 posto. Vitamin C ne samo da potiče proizvodnju bijelih krvnih ćelija, već djeluje i kao antioksidans, hvatajući tako slobodne radikale u tijelu i neutralizirajući ih prije nego što mogu oštetiti ćelije. Stoga je izvrsno oružje u borbi protiv oksidativnog stresa, koji je glavni krivac za većinu bolesti modernog doba.

Regulacija gustoće kostiju: Bakar i magnezij nisu prvi elementi na koje treba pomisliti kada govorimo o zdravlju naših kostiju. Međutim, bakar je vrlo važan u procesu apsorpcije željeza u krvi, što je presudno za zdravlje kostiju. Magnezij također povećava mineralnu gustoću kostiju, a istodobno ima mnoga pozitivna svojstva za zdravlje. Uz pomoć minerala, kojih ima i u kestenima, može se spriječiti ili usporiti bolesti koje dolaze sa starošću, poput osteoporoze.

Zdravlje crijeva: Kesten je jedan od orašastih plodova s ​​najvećim udjelom prehrambenih vlakana koja su vrlo važne za kretanje stolice kroz crijeva, jer potiču peristaltiku i na taj način sprečavaju stvaranje upale u crijevima. Vlakna također mogu pomoći u optimizaciji apsorpcije hranjivih sastojaka, što znači veću iskorištenost unosene hrane i više hranjivih sastojaka za tijelo.

PROČITAJTE  Krastavac je prijatelj zdrave probave!

Poboljšanje pamćenja: Uz pomoć kestena možemo poboljšati i pamćenje i rad mozga. Naime, kesten je bogat izvor vitamina B kompleksa (niacin (B3), riboflavin (B2), tiamin (B1)), koji su povezani s pravilnim neurološkim razvojem i funkcijom. Samo 100 g kestena osigurava 11 posto dnevne potrebe za niacinom, 100 posto potrebe za tiaminom i 12 posto riboflavina. Kalij, koji se također nalazi u kestenima, potiče protok krvi u mozak i tako promiče dobro zdravlje živčanog sustava, poboljšavajući tako i koncentraciju i pamćenje.

Prevencija hroničnih bolesti: Slobodni radikali u tijelu oštećuju ćelije, što dovodi do pojave oksidacijskog stresa i razvoja hroničnih bolesti i raka. Uz pomoć antioksidansa u kestenima možemo pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, tako da već konzumiranje jedne šake kestena dnevno ima pozitivan učinak.

Regulacija krvnog pritiska: U snižavanju krvnog pritiska, samo je nekoliko minerala važnije od kalija. Kalij regulira kretanje vode u tijelu, povećava protok krvi i smanjuje pritisak na proširene vene. Takvo snižavanje krvnog pritiska može poboljšati cjelokupno zdravlje srca i smanjiti rizik od moždanog i srčanog udara.

Zdravlje srca: Mnogi vjeruju da su masti štetne za naše zdravlje, a činjenica je da našem tijelu određena količina masti treba za normalno funkcioniranje. Kesten je bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina, za koje je dokazano da smanjuju loš holesterol (LDL) i podižu dobar holesterol (HDL), što pomaže u regulaciji ukupnog holesterola u krvi, smanjuje upalne procese u tijelu i rizik od ateroskleroze i krvnih ugrušaka. Rizik od nastanka moždanog udara, srčanog i srčanog i kardiovaskularnih oboljenja je manji.

OPREZ KOD ALERGIJA

Osobe alergične na orašaste plodove trebaju biti oprezni pri uvođenju novih orašastih plodova u svoju prehranu. Stoga se obavezno posavjetujte s ljekarom prije nego što se odluče konzumirati kestene.