Evo šta se događa s vašim tijelom kada jedete bijeli luk

Bijeli luk je prilično jaka namirinica koja ima brojne zdravstvene koristi, a od davnina se koristio za ublažavanje glavobolja, ugriza insekata i srčanih problema. To je i danas izrazito popularna namirnica koju koristimo u raznim oblicima – svježi bijeli luk, u prahu, ulje od bijelog luka…

Evo šta se događa s vašim tijelom kada jedete bijeli luk.

Jača imunološki sistem

Bijeli luk može ojačati naš imunološki sistem, pokazala je studija objavljena u časopisu Journal of Immunology Research. I druga studija objavljena u časopisu Clinical Nutrition pokazala je da ekstrakt bijelog luka može imati izuzetno pozitivan učinak na imunološki sistem. U studiji je učestvovalo 60 osoba koje su svakodnevno konzumirale ekstrakt bijelog luka te 60 osoba koje su uzimale placebo. Studija je otkrila da su osobe koje su uzimale bijeli luk imale znatno blaže simptome prehlade i gripe te da su kraće bile bolesne.

Ima protugljivične osobine

Poznato je da bijeli luk sadrži određena antimikrobna svojstva, što je u osnovi način na koji biste mogli opisati nešto što ubija ili uništava određeni organizam.

Izvještaj objavljen u časopisu Ulster Medical Journal pokazalo je da bijeli luk ima osobine koja pomažu ubiti devet od 24 najčešćih bakterijskih infekcija te jednu od deset vrsta gljivica – candida parapsilosis. Ovo je uobičajena vrsta kandide koja ponekad može dovesti do gljivičnih infekcija ako je ima previše.

Iako bijeli luk pomaže u borbi protiv gljivica, ne treba se oslanjati samo na njega nego se preporučuje da se bijeli luk uzima kao dodatak propisanim lijekovima.

Može poboljšati kognitivne funkcije

Neka istraživanja sugeriraju da bijeli luk pozitivno djeluje i na kognitivne funkcije te da može poboljšati pamćenje i memoriju. Uz to, izvješće objavljeno u časopisu Experimental and Therapeutic Medicine pokazalo je da bi bijeli luk mogao pomoći u borbi protiv određenih vrsta raka, srčanih bolesti te da bi mogao spriječiti demenciju, a sve zahvaljujući antioksidativnim svojstvima koje ova namirnica ima.

PROČITAJTE  Šta se dešava u organizumu kada popijete Viagru

Može smanjiti krvni pritisak

Konzumiranje svježeg čehna bijelog luka ili proizvoda od češnjaka može smanjiti krvni pritisak, pokazao je izvještaj objavljen u časopisu Nutrition Journal.

No, bijeli luk može imati i neke negativne učinke na vaše tijelo. Evo nekih od njih.

Možete se osjećati naduto

Bijeli luk sadrži velike količine fruktana. Riječ je o ugljikohidratima koji se nalaze i u luku, pšenici, šparogama, lubenici… Ljudi često pogrešno misle da ne podnose laktozu, a zapravo im smeta fruktan. Simptomi koji pokazuju da osobi smeta fruktan uključuju nadutost, bolove u trbuhu, grčeve i plinove. Kuhanje češnjaka može pomoći da lakše probavite bijeli luk.

Može izazvati žgaravicu

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je vrlo čest problem kod odraslih koji uzrokuje višak refluksa kiseline u jednjaku. To stvara mnogo boli, mučnine i žgaravice, piše Eat this. Ako imate GERB ili vas često muči žgaravica, to bi moglo biti zbog prekomjerne konzumacije bijelog luka.