Evo gdje biste trebali držati orašaste plodove ako želite da traju do šest mjeseci

Orašasti plodovi sve su veći hit među onima koji paze na prehranu jer su prepuni zdravih masnoća. Ali mogu biti skupi pa je važno znati kako ih skladištiti da sačuvaju okus i trajnost.

Ovaj zalogaj zdrav za srce treba držati podalje od kuhinjskih ormarića, tvrde stručnjaci. S obzirom na to da imaju visok udio masnoće, mogu s vremenom postati užegli, a originalni okus se više ne može vratiti. 

Čuvanje orašastih plodova i sjemenki u hladnjaku ili zamrzivaču ograničava njihovu izloženost svjetlu, kisiku i toplini, elementima koji ubrzavaju kvarenje. Također, ove namirnice treba pohraniti u hermetički zatvorene posude kako bi održali odgovarajuću razinu vlage.

Ako se orašasti plodovi stave u kuhinjski ormarić, u originalnoj ambalaži u kojoj su kupljeni, rok trajanja će biti mjesec dana. Ako ih pohranite u hermetički zatvorenu posudu, mogu ostati svježi do tri mjeseca.

Kako bi orašasti plodovi trajali do šest mjeseci, čuvajte ih u hladnjaku. Pazite da ih držite podalje od luka i druge hrane jakog mirisa jer su orašasti plodovi porozni i imaju tendenciju poprimiti miris namirnica oko sebe.

Za dugotrajnije skladištenje, zamrzivač će orašaste plodove održati svježima do godinu dana. Budući da je sadržaj vode nizak, zamrzavanje neće utjecati na okus. 

Što se tiče orašastih plodova koji su najskloniji kvarenju, na vrhu popisa su pekan orasi, kikiriki i orasi. Najmanje se kvare indijski oraščići i bademi, piše Express.

PROČITAJTE  Kesten je sladak, popularan i ne deblja. I jako je zdrav