Emocije vas mogu doslovno uništiti. Evo koje probleme izazivaju strah, opesesija, tjeskoba…

Kad niste u mogućnosti izraziti negativne osjećaje, to se može pretvoriti u fizički problem. Osim toga, ako više izražavate osjećaje, manja je mogućnost da ćete oboljeti od problema uzrokovanih stresom i brigom.

Ovo su psihološki razlozi zbog kojih se pojavljuju određene bolesti, piše portal BrightSide, a prenosi Index Fit.

Strah može izazvati alergije i dermatitis

Stručnjaci smatraju da neke uobičajene alergijske reakcije mogu biti povezane s mentalnim zdravljem.

Ekcem, visoka temperatura i astma mogu biti uzrokovani mentalnim bolestima, a unutarnji strahovi mogu potaknuti pojavu ovih stanja. Simptomi astme i dermatitisa mogu se poboljšati ili izliječiti tako da smanjite opterećenje psihosocijalnih čimbenika na sebe.

Opsesija može dovesti do problema s težinom

Problemi s težinom mogu biti uzrokovani i potaknuti opsesivnošću ili zaokupljenošću manjim ili imaginarnim stvarima. Možda vas previše brinu bore, oblik nosa ili drugi dijelovi tijela.

Briga o tijelu vrlo je važna, no fanatizam može dovesti do neželjenih ili opasnih rezultata.

Emocionalni sukob i stres mogu izazvati probavne smetnje

Stres može izazvati neželjene reakcije unutar želuca.

Upala želuca i gastritis mogu biti uzrokovani sukobom vaših osjećaja – nemogućnošću preuzimanja odgovornosti ili pronalaska izlaza iz teških situacija i sukoba.

Samokritičnost i strahovi mogu uzrokovati glavobolju i migrene

Samokritičnost, nisko samopoštovanje i unutarnji strahovi su razlozi koji mogu biti neprestani izvori stresa. Ponekad od sebe očekujete previše, što može uzrokovati fizičke probleme poput glavobolja i migrena.

Depresija i tjeskoba mogu izazvati srčane bolesti

Ponavljajuća depresija i tjeskoba se povezuju s većim rizikom od srčanih bolesti.

Zbog njih se možete svakodnevno osjećati tjeskobno, nervozno i kao da vam srce jako brzo kuca, što može pokrenuti srčane probleme.

Što učiniti da se navedeni problemi izbjegnu?

Osim posjete liječniku zbog fizičkih simptoma, također je važno posjetiti psihologa kako biste pronašli korijen problema i dobili odgovarajuću terapijsku intervenciju. Također, meditacija i mentalni trening dobar su lijek za smanjenje stresa, a stručnjaci kažu da pomaže i preusmjeravanje pažnje.

PROČITAJTE  Šest znakova kojima nam tijelo poručuje da nešto nije uredu