Egzotični ukus ljeta: Sirovi Raffaelo cheesecake

Donosimo recept za sirovi Raffaelo cheesecake s vaniljom – veganski i ne sadrži gluten pa u njemu mogu da uživaju svi.

Osim što je ukusan, kokos ima i mnogo zdravstvenih benefita: čuva zdravlje srca, stabilizuje nivo šećera u krvi i sadrži snažne antioksidanse.

Recept slijedi…

Sirovi Raffaelo cheesecake

Za koru:

3/4 šolje (oko 100 g) blanširanih badema
2/3 šolje (oko 60 g) nezaslađenih kokosovih ljuspica
2-3 kašike kokosovog ulja (da se masa poveže)
1/4 šolje sirovih sjemenki suncokreta
8 urmi (1/2 šolje)

Krema

1 šolja sirovih indijskih oraha (potopite ih veče prije u vodu, isperite ih i osušite prije upotrebe)
1/2 šolje kokosovog mlijeka
3 kašike sirupa od javora (može i agava sirup)
1 kašika soka od limuna
1 kašika ekstrakta vanilije
1/4 otopljenog kokosovog ulja

Priprema:

1. Obložite pleh pek- papirom.
2. Potopite urme u toplu vodu i ostavite da odstoje 10 minuta. Nakon toga ih stavite u blender s ostalim sastojcima za koru i usitnite.
3. Smjesu sipajte u pleh i rasporedite ravnomjerno.
4. Dodajte sve sastojke za kremu u blender i sjedinite, dok ne dobijete gustu smjesu. Sipajte na koru i ostavite u frižideru tokom noći.
5. Poslužite rashlađeno, uz sezonsko voće.

PROČITAJTE  Da li imate sindrom mrtve stražnjice? Provjerite!