Dvogodišnje dijete ne želi dijeliti igračke? Ne prisiljavajte ga

Ponekad je teško nagovoriti vlastito dijete da podijeli igračku s drugim djetetom, a da pritom ne doživi izljev bijesa. Posebno ako je riječ u dobi između dvije i tri godine, odnosno todleru.

Stvar je u tome da je važno uzeti u obzir dob djeteta i odgoditi njegovo učenje vještine dijeljenja dok ne odraste.

Oni ne razumiju šta znači dijeljenje

Todleri su premladi da bi razumjeli koncept dijeljenja. Dakle, nema smisla pokušavati im objašnjavati da bi svoju igračku trebali dijeliti s drugim djetetom.

Zato je važno pričekati dok vaše dijete malo poraste te da se dovoljno mentalno i emocionalno razvije da može razumjeti kako su dijeljenje i briga povezani te zašto je dobro dijeliti s drugima.

Posjedovanje stvari im je vrlo važno

Jedan od razloga zbog kojeg djeca ne razumiju koncept dijeljenja je zato što još ne razumiju ni koncept samog sebe kao zasebne i individualne osobe. A posjedovanje igračaka koje su samo njihove i ničije druge im može pomoći da to shvate. Dakle, kad nešto zgrabe i odluče da je njihovo, nisu sebični. Oni “testiraju hipotezu da su pojedinci”.

Mališani također u svojoj dobi ne razumiju da stvari mogu pripadati drugim ljudima, a ne samo njima.

Misle da dijeljenje znači zauvijek dati svoju igračku.

Još jedna stvar koja komplicira stvar je koncept vremena – ni to još uvijek ne razumiju. Dakle, iako roditelj možda misli da nije velika stvar pustiti neko drugo dijete da se neko vrijeme igra s igračkom, njegovo dijete to doživljava kao opraštanje od omiljene igračke zauvijek. Jer jednostavno ne mogu zamisliti da ga netko drugi može imati njihovu igračku neko vrijeme, a zatim je vratiti.

PROČITAJTE  Inducirani porod: Pet situacija u kojima ipak nije dobra opcija

Ne mogu kontrolirati svoje impulzivne reakcije

Dakle, ako nešto žele i žele da bude samo njihovo – nema tih riječi koje ih mogu uvjeriti u suprotno.

Kako možete dijete naučiti da je dijeljenje potpuno u redu?

Povremeno bi vaše dijete moglo nešto podijeliti s vama. Međutim, ovo nije svjestan čin dijeljenja, oni samo istražuju i eksperimentiraju. Ako se to dogodi, možete pokazati svom djetetu da je bilo lijepo od njih što su dijelili, a također možete i vi s njima nešto podijeliti. Dakle, ako se ove situacije dogode prirodno, možete ih koristiti kao priliku za podučavanje.

Zašto ne biste trebali prisiljavati malu djecu da dijele?

Ako neko uzme igračku vašeg djeteta, važno je dati mu do znanja da razumijete njegovu frustraciju, kao i njihove osjećaje. Ako želite, možete im objasniti i da je potpuno uredu da što ne žele podijeliti igračku s drugim djetetom, jer to njihovo pravo, ali da bi to svejedno bilo lijepo od njih.

Što se tiče drugog djeteta, predložite mu da idući put pita smije li posuditi igraču, umjesto da je samo uzme.

Štaviše, čak nije preporučljivo prisiljavati dijete da dijeli vlastite igračke jer bi ono koncept dijeljenja moglo početi shvatati kao nešto negativno. Tako bi ova faza “sebičnosti” mogla potrajati još duže, navodi Bright Side.

Vremenom će vaše dijete bolje razumjeti svijet i možda će čak naučiti voljeti dijeliti jer će vidjeti da to čini druge ljude sretnima.