Dvije dijete mogu produžiti život

Dvije dijete žena jede zdavu hranu povrće

Hrana koju jedemo ima veliku ulogu u našem fizičkom i psihičkom stanju, ali i dužini našeg života, tvrde stručnjaci. Kako donosi The Sun, istraživači sa sjedištem u Kini otkrili su najbolje dijete koje dokazano produžavaju životni vijek kod ljudi. U novom istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Internal Medicine, naučnici su pratili 100.000 muškaraca i žena u dobi od 50 godina. Željeli su otkriti kako njihova svakodnevna prehrana utječe na dugovječnost. Svi su učesnici slijedili jednu od nekoliko vrsta dijeta. Dvije dijete su pokazale naročito pozitivne rezultate na produženje životnog vijeka, smanjujući pritom rizik od razvoja mnogih opasnih bolesti.

Istraživači su zaključili da se višestruki obrasci zdrave prehrane mogu prilagoditi individualnim prehrambenim tradicijama i preferencijama. U nastavku vam donosimo o kojim se dijetama radi.

Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta bogata je hranom koja je dobra za vas. Uključuje izbjegavanje hrane koja sadrži velike količine rafiniranog šećera te prerađenih namirnica. Kako objašnjava NHS, mediteranska dijeta razlikuje se ovisno o zemlji i regiji, pa ima nekoliko različitih definicija. Ali općenito, ima visok sadržaj povrća, voća, mahunarki, orašastih plodova, graha, žitarica, ribe i nezasićenih masti kao što je maslinovo ulje. To obično uključuje nizak unos mesa i mliječnih proizvoda. Naučnici su otkrili da oni koji su se pridržavali mediteranske dijete također imaju smanjeni rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, rakom i bolestima dišnog sustava. Također je bila manja vjerovatnost da će umrijeti od neurodegenerativnih bolesti poput demencije.

Veganska dijeta

Biljna prehrana, koja se još naziva i veganskom dijetom, sastoji se isključivo od konzumiranja graha, žitarica, voća, orašastih plodova, sjemenki i povrća. Međutim, postoje mnoge zamjene koje se mogu koristiti umjesto sastojaka životinjskog podrijetla. Naprimjer, kravlje mlijeko može se zamijeniti sojinim mlijekom, a veganski margarin odlična je alternativa maslacu. Istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su se pridržavali veganske prehrane imali znatno manji rizik umrijeti od kardiovaskularnih bolesti, raka i bolesti dišnog sistema.

PROČITAJTE  Ova dijeta proglašena je najboljom u prošloj godini, iskoristite njene prednosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime