Dva začina za koje je nauka dokazala da pomažu izgraditi ravniji stomak

Bez obzira na to je li vam cilj izgubiti salo na stomaku ili se riješiti nadutosti, oboje možete postići dobro uravnoteženom prehranom. Nauka je dokazala da postoje dva začina koji sadrže antioksidanse. Potiču zdravlje probave i metabolizam te tako pomažu učiniti stomak ravnijim.

Donosimo detalja o dva začina:

Kurkuma

Kurkuma je drevni začin koji se stoljećima koristi zbog zdravstvenih dobrobiti svog aktivnog sastojka kurkumina. Upala je jedna od najvećih krivaca za hronične zdravstvene probleme koji se javljaju u srednjoj i starijoj životnoj dobi. Najveća prednost kurkume je što je ona prirodni protuupalni spoj.

To kurkumu čini učinkovitom u smanjenju hronične boli, borbi protiv nadutosti i ublažavanju bolova u zglobovima. Te pomaže u poboljšanju kvalitete života za pojedince s različitim oblicima artritisa i drugih upalnih stanja. U istraživanju iz 2017. otkriveno je da kurkumin posebno pomaže zdravlju crijeva. 

Zanimljivosti o dva začina: Detalji o đumbiru

Đumbir je poznati korijen s brojnim zdravstvenim prednostima. Stoljećima se koristi kao lijek za probavne i želučane tegobe. Đumbir djeluje tako da potiče proizvodnju probavnih sokova i ublažava upalu u crijevima. To može pomoći u učinkovitijoj razgradnji hrane i smanjenju nadutosti.

Štaviše, dokazano je da đumbir pospješuje metabolizam i potiče mršavljenje. Djeluje i kao prirodni supresor apetita, koji vam može dati osjećaj sitosti. Na kraju smanjiti vaš ukupni dnevni unos kalorija.

U istraživanju iz 2012. istraživači su otkrili da su ljudi koji su pili vrući napitak od đumbira nakon jela smanjili osjećaj gladi do šest sati. Postoji nekoliko načina da đumbir dodate svom jelovniku. Osim što se pije kao čaj, može biti dodatak slatkim ili slanim jelima, primjerice pomfritu i curryju.

PROČITAJTE  Uvijek jedite biber sa ovim začinom, jer od te kombinacije nema moćnijeg lijeka