Kuhano vino napitak je koji mnogima prvo padne na pamet kad se spomenu praznici.
Osim kuhanog vina, u zadnje vrijeme sve je popularniji i kuhani gin, a pronašli smo super recept kojim možete iznenaditi ukućane i kod kuće uživati u ovom popularnom napitku.
Odličan je za ljubitelje gin-tonika, a lako se priprema kod kuće. Nema ni dodatka šećera, a samim tim ima i manje kalorija. Za pripremu ovog napitka potrebni su vam sastojci koje možda imate i kod kuće – gin, sok od jabuke, med i začini, poput cimeta, karanfilić, đumbira i anisa.
Možete napraviti i tamniju verziju kuhanog gina, u koji ćete dodati sok od grožđa ili crne ribizle, umjesto soka od jabuke. Također, ako želite ukusom malo “žešću” verziju, možete dodati i tonik s ukusom đumbira.
Sastojci:
25 ml gina
200 ml soka od jabuke
kašika meda, cimet, karanfilić, đumbir, anis
Priprema:
Zagrijte prirodi sok od jabuke s jednom kašikom meda i začinima po želji. Ako dodajete tonik, dodajte ga u ovoj fazi, samo onda smanjite “prepolovite” količinu soka od jabuke.
Kada proključa, ugasite plamen, a zatim dodajte gin i promiješajte. Možete dodati i nekoliko kriški jabuke dok je gin vruć za još jači ukus.