Dokazali: Mame zaista znaju i osjećaju kad je dijete bolesno

Posumnja li majka da joj se dijete razboljelo, najčešće je u pravu, pokazali su rezultati studije Univerziteta Texas – zato ljekari poručuju mamama: vjerujte instinktu.

„Razlog tome je velika povezanost između roditelja i djeteta, a budući da su tokom odrastanja učestvovali u liječenju mnogih bolesti, lako im je prepoznati promjene dječijeg ponašanja“, objasnio je Matthew Thompson, voditelj studije.

Upale dišnih puteva jedne su od najčešćih bolesti zbog kojih roditelji traže savjet ljekara, a promatranjem djeteta uočavaju se znakovi bolesti ili pogoršanja. Treba obratiti pozornost na: bol u uhu ili grlu, ubrzano ili otežano disanje, kašalj, grčeve ili osip.

Ako je dijete blijedo ili koža ima sivkast ton, najbolje je posjetiti ljekara, a pomaže i mjerenje pulsa na zapešću, na sredini vanjske strane vrata ili na sljepoočnici. Prosječni broj otkucaja u minuti u dobi do dva mjeseca je od 120 do 140, kod dojenčadi od 100 do 200,  u predškolskoj dobi od 80 do 100, a kod školaraca od 80 do 100 u minuti. Ubrzanje tog ritma može svjedočiti o promijenjenom zdravstvenom stanju ili pak skoroj epizodi povećanja temperature.

Blago povišenu temperaturu nije potrebno skidati jer pomaže  organizmu u borbi protiv infekcija. Najčešći razlozi za pojavljivanja temperature su virusna ili bakterijska infekcija te rast zubi jer dijete u toj fazi stavlja igračke u usta – a tako i bakterije. 

Dječija temperatura većinom je bezazlena i samo u jedan posto upućuje na ozbiljnu bolest, pokazala je studija  njemačkog Instituta za kvalitetno i učinkovito liječenje (IQWiG). No ako dijete mlađe od tri mjeseca ima temperaturu iznad 38 stepeni, treba ga odvesti ljekaru, a djeca između tri i šest mjeseci ne bi smjela imati temperaturu višu od 39. Neprekidni plač, teško buđenje, bolovi u trbuhu također su alarm za odlazak ljekaru. 

PROČITAJTE  Sedam simptoma upale mjehura koje morate shvatiti ozbiljno