Do jakog imuniteta uz pomoć samo pet namirnica

jakog imuniteta plodovi nara na stolu

Hrana je često najveći saveznik dobrog zdravlja. Njega nema bez jakog imuniteta koji organizmu omogućava da se odbrani od svih prijetnji.

Jedite više gljiva

Gljive su pune selena i vitamina B, a oni su važni za savršen rad imuniteta. Uz to su pune polisaharida, molekula koje jačaju imunološki sistem. Odlična su namirnica za kuhanje jer podnose dobro druge namirnice. Niste sigurni kako ih jesti? Evo prijedloga;

Ako ih odlučite peći na grill tavi, sigurno ćete uživati u intenzivnom i punom okusu gljiva.
Možete ih pripremati uz jaja jer su odlična kombinacija.
Fenomenalan su dodatak juhama, salatama ili tjestenini.
Stavite ih u sendviče.
Napunite ih omiljenim začinima i rižom.

Jogurt

Pream objavama naučnika u časopisu European Journal of Nutrition, dnevna konzumacija jogurta može ojačati imunološki sistem zbog toga što sadrži bakterijske kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Uz to nudi dobre količine kalcija, vitamina B i D te drugih nutrijenata koji djeluju na imunološki sistem.

Kako jesti jogurt?

Kako mnogi vole – direktno iz šolje. Ako vam to nije dovoljno, možete ga dodati voću, od njega napraviti preljev za salate, koristiti ga umjesto majoneze. Guste juhe će uz malo jogurta postati lakše za probavu.

Špinat

Sadrži folate, vitamina A, vitamin C, magnezij i željezo kako bi mogao ojačati i cijeli imunološki sistem te dati organizmu dovoljno nutrijenta za obnovu DNA. Iskoristite sva svojstva tako da ga jedete sirovog ili samo blanširate.

Većina nas ga koristi kao salatu ili skuhani prilog mesu, ali vi možete:

Napraviti umak sa artičokama
Pripremiti ga s vrhnjem
Napraviti lazanje od špinata
Napuniti tjesteninu sirom i špinatom te zapeći

Pileća juha

Piletina je prepuna aminokiseline triptofan koji vam pruža onaj ugodan osjećaj nakon što pojedete maminu supu. Ako se osjećate potišteno, konzumacija peradi povisit će nivo serotonina u mozgu, poboljšati raspoloženje, umanjiti posljedice stresa i tako vas štititi od oboljenja… Pileća juha nudi protuupalna svojstva koja olakšavaju simptome prehlade, a uz to jača imunitet.

PROČITAJTE  Tajna je u doručku: Ovako najveće zvijezde održavaju fit liniju

Sok od nara

Svi volimo te slatko – kisele bobice, ali malo ko zna koliko je ovo zdrava voćka, a posebno sok koji se od nje pravi. Uz nebrojene dobrobiti za zdravlje, danas ćemo samo spomenuti da je nar dobar saveznik jakog imuniteta i da biste ga redovito trebali piti.

Možete bobice dodati voćnim salatama
Dodajte ovaj sok soku od limuna i napravite ukusan napitak
Možete ga dodavati i zelenim salatama
Bobicama možete ukrasiti pečeno meso