Dlakavi pokret. Zašto se sve više žena ne depilira: ‘To je moj zaštitni znak’

Izgleda da ćemo nedepilirane dlačice pod pazuhom, na nogama, ali i na licu viđati sve češće.

Sjećamo se kako je davnih osamdesetih Madona rado pokazivala svoje dlačice ispod pazuha. U decenijama potom to je delovalo skoro nezamislivo, posebno u svijetu mode i poznatih. Međutim, čini se da polako nestaje strpljenje svih onih koje su se pola života mučile sa brijačem, depilatorom, voskom i ostalim pomagalima. Sve više žena širom svijeta jednostavno prestaje da se depilira i puštaju dlake po tijelu i licu da slobodno rastu.

Širom svijeta žene sve više njeguju prirodni izgled, pa i po cijenu da zbog toga gube posao. Manekenka Sydney Jordan priznaje da je izgubila brojne angažmane u svijetu mode zbog – dlaka.

„Ne želim da se brijem. To je moj zaštitni znak“, rekla je 25-godišnjakinja za NY Post o svojim dlakavim pazusima i nogama.

Jordan je inače njen agent upozorio da dlake na tijelu „nisu standard u modnoj industriji“, ali ona ne mari – želi da njena navika postane nešto normalno.

I tako žene u posljednje vrijeme prave pravu malu pobunu odbacujući brojače i depilatore. Čini se da je pandemija covida pokrenula što šta. Mnoge žene su odustale od farbanja kose, štikli, a sada i od delpilacije jer bi jednostavno da se osjete slobodnima.

Mnoge od njih na društvenim mrežama pokazuju svoj potpuno prirodan pristup negovanju, gdje video-snimci sa oznakom #bodyhairisnatural imaju milionske preglede.

//www.instagram.com/embed.js

„Dlakvi pokret“, čini se, sve više raste i van mreže. Dok Jordan odbijaju zbog njenog stava protiv brijanja, druge nagrađuju što su se usudile da budu dlakave.

PROČITAJTE  Kako se riješiti dlačica na licu?

Uprkos tome, brendovi sve više preuzimaju rizik po pitanju dlaka na telu.

I sada i obične žene daju šansu životu sa dlakama. Kažu kako nema sramote u tome da budemo i prihvatimo ono što jesmo. Smatraju da su dlačice znak samopouzdanja i zrelosti.

„Osjećam da su mnoge žene umorne od toga da mijenjaju sebe kako bi se uklopile u definiciju ljepote u društvu. Uslovljene smo da vjerujemo da je glatka koža seksi, a da smo zbog dlaka muževne i nedostojne ljubavi, što jednostavno nije istina“, kaže Virali Patel (28) iz Londona, koja je nedavno odustala od uklanjanja dlačica nakon 15 godina brijanja i depilacije.

Zanimljivo je da i mnoga istraživanja pokazuju da muškacima nije toliko odbojno kada vide dlačice na ženi koliko one zapravo misle. Ipak, ostaje da vidimo da li će ovaj dlakavi pokret biti samo prolazni trend ili je zaista u pitanju prava mala revolucija i oslobađajuć trenutak za mnoge žene.