Divno: Jednostavni koraci kako osušiti cvijeće, a potom ga i lijepo stilizirati

Lijepo je, kreativno, općenito isplativo i iznimno održiv način da svoj dom prekrijete bojama i biljnim svijetom.

Dolazak proljeća donosi i svježe cvijeće, koje nažalost uvene nekoliko mjeseci kasnije. Ako ove sezone planirate dodati cvjetni dekor u svom domu, možda je vrijeme da razmislite o suhom cvijeću. Gledati kako vaše omiljeno cvijeće polako vene vjerojatno je najgori dio ukrašavanja živim biljkama.

Suho cvijeće je bilo u trendu 80-ih, a onda je uronilo u 90-e. Dugo su vremena ovi aranžmani imali izrazito zastarjelu vibru. Prije nekoliko godina, boho stil se vratio u trend, a to je definitivno donijelo i više divlji, organski, hiroviti izgled u koji se suho cvijeće odlično uklapa.

Posljednjih pet do sedam godina došlo je do velikog porasta suhog cvijeća u interijerima. Lijepo je, kreativno, općenito isplativo i iznimno održiv način da svoj dom prekrijete bojama i biljnim svijetom. Najbolje od svega, lako ih je uzgajati i sušiti samostalno.

Divna dekoracija / Foto: Printscreen

Berite svoje cvijeće

Ako imate prostor i ako ste zainteresirani za to, jeftinije je, bolje za okoliš i održivije da sami uzgajate svoje cvijeće. Počnite s jednogodišnjim biljkama, obično im ne treba puno prostora za rast i ne zahtijevaju mnogo održavanja, što ih čini izvrsnim za stanove ili domove bez puno vanjskog prostora. Begonija, petunije, krizantema, jaglac i maćuhice primjeri su jednogodišnjih biljaka koje bi mogle izgledati lijepo u vašim aranžmanima.

Poučavanje teorije boja uvijek od velike pomoći. Dakle, zakrenite kotač boja i pronađite nijanse koje su komplementarne, analogne ili bilo koju drugu shemu koja vam se posebno sviđa. Možete primijeniti teoriju na sam aranžman i pronaći cvijeće koje odgovara tim nijansama ili čak razmisliti o tome kako će se cvijeće uklopiti u ostatak prostorije ili prostora u koji ga namjeravate staviti.

PROČITAJTE  Blagotvorna svojstva matičnjaka: Biljka koja se koristi u ublažavanju simptoma mnogih bolesti

Osušite svoje cvijeće

Zanat je nešto više od samo čekanja dok vam buket uvene. Najbolje je imati plan sa svojim cvijećem jer postoji nekoliko faktora koji će doći u obzir.

Bilo da se cvijeće uspješno osuši ili ne, uglavnom se svodi na dvije stvari: vlažnost prostorije u kojoj ih sušite i vrijeme u životnom ciklusu biljke. Topla, suha soba je idealna iako i hladna soba funkcionira ako zrak može cirkulirati.

Najbolje vrijeme za sušenje je u trenutku kada cvjetaju, a ne nakon što cvjetaju sedmicama, jer tako neće zadržati svoju boju i teksturu. Ako ste ih sami uzgojili, izrežite cvijeće otprilike centimetar iznad dna glavne stabljike. Iako postoji mnogo načina za sušenje cvijeća, sušenje na zraku općenito je najbolja tehnika. To je najučinkovitije u osiguravanju da se vlaga isiše.

Da biste osušili svoje cvijeće na zraku, počnite ih tapkati upijajućim papirnatim ručnikom kako biste uklonili višak vlage, a zatim odrežite donje listove tako da imate oko pet centimetara gole stabljike. Skupite svoje cvijeće i zavežite ga špagom ili gumicom, a zatim pronađite mjesto u svom domu gdje ih možete objesiti naopačke. Polako će sva voda ispariti iz biljke. Ponekad može potrajati nekoliko sedmica, iako je vrijedno biti strpljiv.

Odaberite vazu

Iako je samo cvijeće nedvojbeno važno, ono u što ga stilizirate može biti razlika između šik modernog aranžmana i nečega što izgleda kao da pripada uz kauč vaše bake. Ako imate vazu koju stvarno volite, odaberite cvjetni aranžman koji će je ili naglasiti ili će se stvarno uklopiti s njom.

Možda starinska vaza ili stari limeni lonac, možda čak i preinaka nečega iz kuhinje. Nemojte se bojati mašte – možete ukrasiti nešto dosadno i zastarjelo, pretvarajući ga u jedinstveni komad.

PROČITAJTE  Presijecite: Izborite se sa emocionalnim prejedanjem odmah i sada

Rasporedite i stilizirajte svoje cvijeće

Nakon što ste spremni oblikovati svoje cvijeće, postoje neke općenite najbolje prakse. Iz perspektive stila, želite da vaša vaza bude otprilike 1/3 rasporeda. Dakle, ako imate vazu od 10 centimetara poželjet ćete cvijeće koje je visoko 20-25 centimetara. Gledanje osnova ili koncepata cvjetnog dizajna također je od velike pomoći.

Uzmite shemu boja koju ste odabrali i počnite s cvijećem koje odgovara tim nijansama. Općenito, počnite s žarišnim cvijetom, potencijalno jednom od jednogodišnjih biljaka koje ste uzgajali. “Žarišno” može značiti mnogo stvari – možda je najveći ili najviši, ili samo onaj koji vam se najviše sviđa – ali pokušajte svoj buket staviti u jednu ili dvije varijante. Zatim dodajte sekundarno cvijeće, možda manje cvijeće koje odgovara vašoj shemi boja ili pomaže zaokružiti oblik kojem težite. Završite granama ili sušenom travom kako biste dodali teksturu.

Također biste mogli krenuti minimalističkim putem. Jedan od najboljih načina da sušeno cvijeće izgleda suvremenije je korištenje jedne sorte. Čak bi i pojedinačna stabljika jednog od vaših omiljenih cvjetova mogla izgledati šik. Možda jedna stvarno lijepa osušena grana nečega, nešto što možete prilično umjetnički prikazati u posudi. Pustite ih da se sami namjeste i izgledaju prirodno, to će ih spriječiti da izgledaju previše ujednačeno, što bi moglo na kraju izgledati malo zastarjelo.