Dilema brojnih roditelja: Treba li ove zime protiv gripe vakcinisati i djecu

Ljekari uoči početka svake zime pozivaju sve starije i bolesne da se vakcinišu protiv gripe, a mlada i zdrava djeca im nisu u fokusu, no ove bi se zime to moglo promijeniti.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, ljekari iz mnogih dijelova svijeta sve su skloniji tome da se uoči ove sezone gripe vakcinišu i djeca. Budući da djeca mogu prenijeti virus gripe, kao jedan od argumenata za njihovu vakcinaciju navodi se olakšavanje tereta zdravstvenom sistemu.

Njemački infektolog Bernd Salzberger, ljekar u univerzitetskoj bolnici u Regenesburgu, kaže da je zaštita baka i djedova jedan od razloga zbog kojih je vakcinacija djece dobra ideja jer bi se kombinacija gripe i COVID-a  mogla pokazati fatalnom za osobe treće životne dobi.

Mnogi se ljekari slažu s tim, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da je “vakcinacija protiv gripe u sezoni 2020. – 2021. najvažnije dosad”.

Ipak, mnogi roditelji oklijevaju. Jedan od razloga je činjenica da djeca školske dobi relativno dobro podnose gripu, rekao je Salzberger. No ako dijete ”pokupi” virus u vrtiću ili školi, može ga prenijeti starijim članovima porodice kojima će gripa mnogo teže pasti.

I ne treba zaboraviti da je koronavirus i dalje velika prijetnja, napominje njemački infektolog.

Moguće je imati koronavirus i gripu u isto vrijeme i to nikako nije dobra situacija. Vakcina protiv gripe jednostavno smanjuje dio opasnosti. Ona je sigurno za djecu stariju od šest mjeseci, kazali su s Instituta Robert Kocha, njemačkog centra za kontrolu bolesti.

Idealno bi bilo, kažu ljekari, vakcinisati se negdje oko kraja oktobra i početka novembra jer optimalan zaštitni učinak nastupa dvije sedmice poslije i zatim polako popušta u iduća tri mjeseca. No ipak je najvažnije da se vakcinišu oni stariji od 60, trudnice, osobe s hroničnim bolestima i zdravstveni radnici.

PROČITAJTE  Znate li koliko dana sna roditelji izgube u prvoj godini?