Dijetalna pića su jednako loša za vaše srce kao i klasični zaslađeni napici

Smanjivanje konzumacije slatkih napitaka poput gaziranih pića, sokova i aromatiziranih kava možda neće učiniti ništa za zdravlje vašeg srca ako ih zamjenjujete umjetno zaslađenim alternativama. Odnosno, dijetalnim napicima.

Novo istraživanje otkrilo je da su ljudi koji su konzumirali pića s niskokaloričnim ili beskaloričnim zaslađivačima poput aspartama, sukraloze i stevije imali veći rizik od srčanih bolesti u poređenju s ljudima koji uopće nisu pili zaslađena pića.

Za istraživanje, objavljeno u časopisu American College of Cardiology, istraživači su pregledali podatke 104.760 učesnika dugotrajne internetske studije u Francuskoj u kojoj sudionici bilježe prehranu, tjelesnu aktivnost i zdravstveni status u redovnim razmacima od šest mjeseci.

Otkrili su da učesnici koji su konzumirali zaslađena pića imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, što nije bilo iznenađenje, jer je šećer povezan s mnoštvom zdravstvenih problema. Međutim, otkrili su i da su oni koji su konzumirali dijetalne verzije zaslađenih napitaka imali jednako visok rizik, prenosi Insider.

“Naša studija sugerira da umjetno zaslađeni napici možda nisu zdrava zamjena za zaslađena pića, a ti podaci pružaju dodatne argumente za poticanje trenutne rasprave o porezima, označavanju i regulaciji zaslađenih pića i umjetno zaslađenih pića”, naveo je istraživač Eloi Chazelas, doktorand na Univerzitetu Paris North.

Ipak, postoji nekoliko ograničenja ovog istraživanja. Kao prvo, to izravno ne utvrđuje da umjetna sladila povećavaju rizik od srčanih bolesti. Istraživanje također nije razlikovalo različite vrste umjetnih zaslađivača, koji možda nemaju iste učinke.

No, također je poznato da umjetna sladila mogu povećati apetit, poremetiti probavu i povećati želju za slatkom hranom.

“Zaključak je da upotreba zamjena za šećer ne čini nezdravi izbor zdravim, nego takav izbor čini manje nezdravim”, rekao je Robinson.

PROČITAJTE  Bol u ramenu: Mogu ga uzrokovati brojni faktori uključujući i bolesti srca