Devet članova porodice umrlo nakon što su pojeli tjesteninu koja je bila smrznuta godinu

Kineske vlasti izdale su upozorenje nakon što je devet članova iste porodice umrlo jer su pojeli jelo od tjestenine koja je godinu stajala u zamrzivaču.

Kako prenosi 7News, do tragedije je došlo nakon što je porodica iz grada Jixi u provinciji Heilongjiang na sjeveroistoku Kine konzumirala jelo od rezanaca nazvano Suantangzi.

Spomenuto jelo je specijalitet u Kini, a sadrži rezance od fermentiranog kukuruznog brašna.

Dvanaest članova porodice konzumiralo je obrok 5. oktobra. Samo nekoliko sati kasnije njih devetero je osjetilo ozbiljne posljedice trovanja hranom. Tri člana porodice, djeca, preživjela su jer su odbila jesti. Daily Mail navodi da im nije bilo ukusno.

Do 11. oktobra preminulo je osam članova obitelji, a u ponedjeljak i 47-godišnjakinja koja se liječila u bolnici.

Kineske vlasti zbog toga su izdale javno upozorenje i pozvale ljude da ne pripremaju i ne jedu hranu od fermentiranog brašna.

“Visoka koncentracija bongrekinske kiseline, toksina koji stvara bakterija pseudomonas cocovenenans, otkrivena je u rezancima, kao i u želučanoj tekućini oboljelih”, kažu.

Profesor Fan Zhihong rekao je za Peking News da je bongrekinska kiselina izuzetno otrovna te je glavni uzrok trovanja fermentiranim proizvodima od brašna i rižom. Otporna je na visoke temperature, zbog čega ostaje u jelu i nakon višesatnog kuhanja.

China Daily izvještava da jedenje hrane kontaminirane bongrekinskom kiselinom može izazvati trovanje kod ljudi i životinja, a smrt nastupa u 40 do 100 posto slučajeva.

PROČITAJTE  Pogrešan brushalter izaziva - glavobolju