Detalji u spavaćoj sobi koji uništavaju dobar san: Provjerite imate li ove stvari

Provjerite da li vam ove stvari u spavaćoj sobi kvare san!

Spavanje je jedan od najvažnijih procesa, koji nam omogućava da se „ponovo pokrenemo“ i imamo dovoljno snage za novi dan. Zbog toga kvalitet sna ima ogroman značaj.

Mnogo faktora utiče na san, od jastuka na kojem spavamo do mirisa koje osjećamo. Provjerili smo koji faktori će se negativno odraziti na naše spavanje.

Stari jastuk

Jastuke treba zamjeniti jednom u 1,5 godine. Jastuci sa memorijskom pjenom traju duže, do 3 godine. Ali ako koristite jastuk star 5-6 godina, velike su šanse da vaše tijelo ne dobija dovoljno podrške i da vam nije udoban.

Da biste provjerili da li treba da zamijenite jastuk, uklonite jastučnicu i pažljivo pogledajte. Ima li mrlja od znoja? Da li je pocijepan? Da li ima loš miris? Jastuci sakupljaju mrtve ćelije kože, buđ, krpelje i gljivice.

Vremenom, do polovine težine jastuka može se sastojati od takvih, neželjenih komponenti. I mogu izazvati alergije koje će vam narušiti san.

Mirisi

Kako piše Nova.rs, postoje mirisi koji djeluju opuštajuće na nervni sistem i pomažu nam da zaspimo. Ali ako ima previše mirisa, efekat može biti suprotan.

Ne koristite previše mirisa i mijenjajte ih kada postanete umorni od njih.

Neodgovarajući dušek

Čak je i vaš omiljeni položaj za spavanje važan. Na primjer, ako više volite da spavate na boku, bolje je da izaberete dušek od memorijske pene da biste smanjili opterećenje na tačkama pritiska – ramenima i bokovima.

A za one koji spavaju na leđima, bolje je da spavaju na čvršćim dušecima, kako bi kičma bila ravna. Isto važi i za ljude koji spavaju na stomaku.

PROČITAJTE  Važan razlog zašto pedijatri mole roditelje da vakcinišu djecu protiv gripe

Posteljina od lošeg materijala

Vjeruje se da je pamuk dobar materijal za posteljinu, jer je čist i prirodan. Ali to nije najbolji izbor za spavanje.

Pamuk aktivno upija znoj sa kose i kože, što znači da se mora češće prati. Osim toga, potrebno je dosta vremena da se suši, pa ako ste skloni da vam bude vruće dok spavate, posteljina će upijati znoj i postati vlažna.

Dobra alternativa je svilena posteljina. Ima dobru toplotnu provodljivost, što znači da je topla zimi i hladna ljeti. Ne izaziva alergijske reakcije i otporna je na grinje. Takođe ima dobar efekat na kožu i kosu.

Mnogo biljaka

Previše biljaka u spavaćoj sobi takođe može imati negativne posljedice. S jedne strane, proizvode kiseonik i apsorbuju CO2. Ali s druge strane, na njima se nakuplja prašina, što može negativno utjecati na disanje. Takođe, neke biljke takođe mogu da dodaju CO2 u vazduh umjesto da ga apsorbuju.

Ne uklanjajte biljke u potpunosti, ali budite pažljiviji kada ih birate. Sukulenti su dobra opcija za spavaću sobu jer apsorbuju CO2 noću.

Nered

Gomile odjeće na podu i stolicama i opšti nered mogu izazvati iritaciju i stres i narušiti kvalitet vašeg sna. Zbog toga je bolje da svoju spavaću sobu održavate čistom.

Kutije sa stvarima koje vam ne trebaju često možete držati ispod kreveta kako ih ne biste vidjeli.

Elektronski uređaji

Ne preporučuje se da držite različite izvore elektromagnetnog zračenja u blizini svog kreveta – poput mobilnih telefona, laptopa i televizora.

Prema nekim studijama, elektromagnetno zračenje može negativno utjecati na proizvodnju melatonina.

Previše namještaja

Pretrpana spavaća soba postaje vizuelno manja, a namještaj skuplja mnogo prašine. Zbog toga je bolje izbjegavati nepotreban namještaj u spavaćoj sobi.

PROČITAJTE  Kako da sami napravite humus i zašto ga je dobro jesti?

Spavanje je bolje ako u spavaćoj sobi ima manje stvari.

Dekor u jarkim bojama

Spavaća soba treba da omogući vašem tijelu da se odmori, uključujući i oči. Jarki zidovi, slike sa agresivnim prizorima i puno sitnih detalja — sve to iritira.

Morate se naviknuti na sve to da biste zaspali i dobro spavali. Ako imate mirniji dekor, biće savršen za spavanje.