Dermatolozi potvrdili: Unos vode i lijep ten nemaju veze jedno s drugim

Često se lijep i zdrav ten povezuje sa unosom vode u organizam, međutim, iako je ključna u brojnim vitalnim funkcijama i općenito za održavanje tijela zdravim, čini se kako voda koju popijemo nema veze s lijepom i hidratiziranom kožom.

– Potpuni je mit da trebamo piti puno vode da bismo kožu održavali hidratiziranom – kaže dermatolog dr. Joshua Zeichner iz New Yorka. Voda prvo, objasnio je, ulazi u krvotok, a zatim je bubrezi filtriraju, a nema podataka koji dokazuju da postoji izravna veze između unosa vode i lijepe kože.

No koža je ipak, kaže dr. Zeichner, kao i ostatak našeg tijela sačinjena od ćelija koje su većim dijelom voda, a ona se tokom dana zbog raznih faktora gubi: na primjer zbog tjelesne aktivnosti ili utjecaja onečišćenog zraka. Taj će gubitak vode, kaže, rezultirati ljuskavom i suhom kožom koja je i sklonija prijevremenom starenju i drugim kožnim problemima.

– Ako imate suhu kožu, vjerovatno vam je kožna barijera slaba ili oštećena, što znači da u koži nemate dovoljno ulja ili lipida da bi ona zadržavala vodu iz organizma – objasnio je dermatolog za Real Simple, a tada nam, kaže, može pomoći samo proizvod za njegu kože koji će je hidratizirati, ali ne i voda.

Dr. Zeichner tako napominje kako je za zdravu kožu ključno nanošenje hidratantne kreme što je i daleko najučinkovitiji način rješavanja suhoće kože, a što se tiče njene njege, on preporučuje dva osnovna koraka – čišćenje i hidratizaciju. Kada je riječ o odabiru hidratantne kreme, savjetuje tako proizvode s tri ključna sastojka: stearinskom ili masnom kiselinom,ceramidima i holesterolom – koji kad se primjenjuje lokalno neće utjecati na nivo holesterola u tijelu.

– Hidratantne je kreme najbolje nanijeti kad je koža vlažna, na primjer nakon tuširanja – napominje dr. Zeichner, te kaže da se za zdravu i hidratiziranu kožu preporučuje i izbjegavanje velike vlage i jakog vjetra, visokih temperatura, duži boravak na suncu, te alkohol i cigarete.

PROČITAJTE  Koje namirnice jesti, a koje ne kad imamo prehladu: Citruse izbjegavajte

– Prehrana također može igrati bitnu ulogu u jačanju sposobnosti kože da održava vlagu – dodaje dr. Zeichner, a za kožu je posebno, kaže, dobra hrana bogata esencijalnim masnim kiselinama koje se nalaze u orasima, sjemenkama lana, lososu i maslinovom ulju.