Da li vaše dijete ima manje energije? Otkrijte razloge

Dodavanje određenih vitamina i minerala u ishranu bebe i djece dugoročno pozitivno djeluje na zdravlje.

Dodatak željeza u ishrani djece

Anemija je smanjen broj crvenih krvnih zrnaca eritrocita i snižene vrijednosti hemoglobina ispod donje granice (ispod dvije standardne devijacije) normalne vrijednosti za uzrast. Zbog manje količine eritrocita i hemoglobina smanjena je sposobnost krvi da prenosi kiseonik i hranljive materije do udaljenih organa i tkiva. Najčešća vrsta anemije je sideropenijska anemija koja nastaje usljed nedostatka željeza. Za normalno stvaranje crvenih krvnih zrnaca neophodna je normalna količina željeza u organizmu.

Koji su simptomi anemije?

Prvi simptomi anemije javljaju se zbog smanjene količine kiseonika. Dijete se više zamara, više spava, umori se kada potrči. Djeca mogu da se žale na glabolju ili da imaju vrtoglavice. Djeca koja su anemična mogu da budu nervozna, plačljiva i kenkava. Neka djeca ukoliko anemija duže traje mogu da budu nižeg rasta, da odbijaju hranu ili da jedu samo određene namirnice zbog čega još više pogoršavaju stanje anemije. Dijete može da bude bez tegoba u trenutku postavljanja dijagnoze anemije jer je moguće da se tek pojavila i da je na vrijeme otkrivena ali se dešava da roditelji ne vide ni jedan simptom.

Pedijatar na redovnom pregledu sagleda dijete u cjelini i uz detaljnu anamnezu i urađene analize postavlja sumnju na pojavu sideropenijske anemije. Jednom godišnje kada je dijete zdravo provjeravaju se parametri značajni za anemiju (kada je dijete bolesno očekuju se niže vrijednosti hemoglobina).

Dodavanje određenih vitamina i minerala u ishranu bebe i djece dugoročno pozitivno djeluje na zdravlje

Nutrigen Kids’ Nutrigenomics je naziv brenda nutritivnih suplemenata za djecu. U cilju sprječavanja pojave sideropenijske anemije kao i liječenju anemije ako je do nje došlo može da se koristi Nutrigen Ferromixin. To je proizvod u obliku praška koji se lako miješa sa hranom i kašicama bilo da su one tople ili hladne. Proizvod nema nikakav ukus zbog čega je jednostavan za korištenje i za probirljivu djecu. Bogat je željezom, vitaminom A, C i cinkom i jedna kesica dnevno zadovoljava dnevne potrebe za željezom. Predstavlja odličan izbor za redovnu izbalansiranu ishranu sa puno vitamina i minerala i zbog svoje jednostavnosti za korištenje jedan je od prvih izbora mama širom svijeta.

PROČITAJTE  Koža beba jako je osjetljiva. Kako je njegovati?