Da li sok od aloja vere može da nam pomogne u gubitku kilograma?

Aloja vera je poznata po mnogobrojnim svojstvima, a od nedavno i kao sastojak koji nam može pomoći da izgubimo višak kilograma.

Prema najnovijim saznanjima, sok aloje vere može da ubrza metabolitam, poboljša varenje i samim tim sagori kalorije i višak masti. Upoznati smo sa gelom iz listova ovog moćnog sukulenta koji odavno koristimo za njegu, ali i liječenje kože, ali se od nedavno listovi (naročito sloj koji se naziva lateks) mogu koristiti za pravljenje soka, dok u osušenoj formi imaju laksativno dejstvo.

Laksativno dejstvo imaju zbog antrakinon jedinjenja aloina.

Da li je sok od aloje vere zdrav za konzumiranje?

Aloja vera sadrži polifenole – antioksidante, vitamine A, C, E i B i antiinflamatorne enzime, što je čini teorijski zdravom. Ipak, treba znati da postoje dva tipa sokova – od gela iz lista i samog lista. Prvi se najčešće nalazi u prodavnicama i na našu žalost ima više šećera nego što bi trebalo – čak šest kašičica, dok je sastojak sa laksativnim dejstvom uklonjeno. Drugi tip se češće prodaje u prodavnicama zdrave hrane i eventualno apotekama kao suplement koji poboljšava zdravlje gastrointestinalnog trakta i stolicu – zahvaljujući laksativnom dejstvu.

Da li pomaže u gubljenju kilograma?

Istina je da će sok samo “naterati” organizam da se isprazni, što rezultuje gubitkom viška vode i samim tim kilograma. Međutim, to ne mora značiti da ste za stalno izgubili kilograme i da se mogu vratiti vrlo lako, čak i u istoj sedmici ili danu.

PROČITAJTE  Kremasti namaz od bučinih sjemenki – omiljeni doručak!