Da li se bolje spava sa punim ili praznim stomakom

Osim provjerenih načina za opuštanje prije spavanja, važno je i ono što jedete.

Dr Šelbi Haris autorka knjige Ženski vodič za savladavanje nesanice, govori o svojoj rutini prije spavanja, najboljoj hrani za spavanje i uobičajenim zabludama kako hrana utiče na samo spavanje.

Prema dr Haris, dobar noćni odmor zavisi od toga šta radite pre odlaska u krevet. Iako će se idealna noćna rutina naravno razlikovati od osobe do osobe, dr Haris je objasnila svoju, prenosi Magično bilje.

“Imam dvoje djece, od 6 i 12 godina, tako da obično večeramo malo ranije nego drugi. Večera je oko 17,45 ili 18 sati, obično je to pečeno povrće, morski plodovi ili meso pečeno na žaru. Zatim, uzimam nešto za užinu oko sat vremena prije spavanja, a to je često grčki jogurt s granolom s niskim sadržajem šećera”.

Dr Haris objašnjava da su ugljeni hidrati iz granole i proteini iz jogurta odlična kombinacija za spavanje.

A ako ste ranije čuli savjet da nije dobro jesti prije spavanja, dr Haris savjetuje da ga odmah zaboravite.

Prije nego što isključite svjetlo i legnete u krevet, dr Haris preporučuje da gricnete nešto lagano.

“Ja volim male međuobroke koji su uravnotežena mješavina ugljenih hidrata i proteina. Ta mješavina je ono što je najbolje za san, a ne samo hrana bogata ugljenim hidratima”, kaže ona.

Dr Haris savjetuje da umjesto ugljenih hidrata izaberete kombinaciju nemasnih proteina i složenih ugljenih hidrata s niskim udjelom šećera, koji pozitivno utiču na optimalno trajanje sna između šest i osam sati.

Dok obrok prije spavanja pomaže da zaspite, jedenje tokom noći učiniće suprotno. Pojesti međuobrok usred sna, kada ste se na trenutak probudili može dovesti do gorušice i nemira kad se vratite u krevet, dodaje Haris.

PROČITAJTE  Rajsko voće: Razlozi zašto treba konzumirati suhe smokve

Najbolje je prije spavanja uzeti orašaste plodove, sjemenke, jaja, banane, trešnje, nemasno meso i nemasne mliječne proizvode s visokim udjelom proteina (poput grčkog jogurta, ali s niskim udjelom šećera).